Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v Německu tlačí dolů klesající zájem o naftové vozy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Prodej nových osobních automobilů v Německu se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o čtyři procenta na 878.600 vozů. V samotném březnu však klesl, a to kvůli čím dál slabší poptávce po naftových vozidlech.

Vyplývá to z údajů německého sdružení automobilového průmyslu VDA. Poptávku po naftových automobilech tlačí dolů obavy motoristů z možných omezení pro jejich provoz.

Březnový prodej nových osobních automobilů v Německu se meziročně snížil o zhruba tři procenta na 347.400 vozů. Odbyt automobilů s benzinovým motorem sice vzrostl o více než devět procent, odbyt naftových vozů se však propadl o čtvrtinu, píše VDA.

Pokles poptávky po naftových automobilech tak v březnu dál nabíral na rychlosti. V únoru se prodej naftových aut snížil o 19,5 procenta a v lednu o 17,6 procenta, upozornila agentura Reuters.

Podíl naftových vozů na celkové prodeji v březnu klesl na 31,4 procenta ze 40,6 procenta před rokem. Analytik Peter Fuss z poradenské společnosti EY předpověděl, že tento podíl sestoupí až k 25 procentům.

Spolkový správní soud v Lipsku koncem února rozhodl, že německá města mají právo zakázat ve svých ulicích jízdu starších naftových aut. Zákazy, které mohou být časově a místně omezené, se podle ochránců životního prostředí z organizace Deutsche Umwelthilfe, která případ iniciovala, do budoucna mohou týkat až několika desítek měst.

Největší německá automobilka Volkswagen se nedávno v reakci na klesající poptávku rozhodla nabídnout kupcům nových naftových vozů, že odkoupí jejich automobily zpět, pokud budou německá města zákazy jejich provozu skutečně zavádět.

U hlavní značky VW se nabídka vztahuje na automobily koupené v období od začátku dubna do konce letošního roku. Zákazník bude moci požádat o zpětný odkup za aktuální hodnotu vozu, pokud město, ve kterém žije či pracuje, během tří let od pořízení automobilu zakáže jeho provoz. Zpětný odkup bude nicméně podmíněn tím, že si zákazník zároveň koupí jiný automobil, na který se zákaz nebude vztahovat.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2018 10:19
Re: VYSVĚTLENÍ JE JEDNODUCHÉ
Tyto motory sou k dispozici teď v tuhle chvíli = neni problém

Že jich časem bude víc = to samozřejmě jo

A sou i dneska lidi = který si nepřipouštěj kolik lidí ročně umírá na blbej vzduch = tisícnásobně víc než na AIDS apod. Navrhnul bys zrušit vývoj léků na AIDS? ;-)

Mě se líbí německej přístup v budování vodíkovejch čerpaček = emise vodní pára = paráda :yes: :-)
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2018 10:16
Re: Diesel sa nepredava
Docela dost motorů = pro tebe naftovejch = Euro 6d plní už teď

Hlavně narozdíl od Dieselgate = plní i v reálu ;-)
Avatar - Hammunasakra
6. 4. 2018 10:15
Re: Konečně!
Dotovat? Asi nechápu = já myslel že na prodeji elektřiny vyděláváme :-|

Tanker tisíce km od tebe = tu žlutou trávu kolem silnice spíš neudělal, nebo? :-)

Ale že poskakovat v koloně za tankerem = je eště horší než za dieselgate Pašíkem = co vypouští jak 10 autobusů který Euro6 reálně plněj = o tom žádná ;-)

Podstata = většinou uniká :-)
Avatar - WinDiesel
6. 4. 2018 09:53
VYSVĚTLENÍ JE JEDNODUCHÉ
Aneb co prohlásila švýcarská vláda - přímo a natvrdo NEdoporučila potenciálním zájemcům kupovat cokoli pod Euro 6d.
To samé se děje v Německu, ale momentálně je na normu Euro 6d adaptováno jen málo motorů a modelů aut.
Tyto motory budou k dispozici do 1/2 roku až 1 roku a potom se situace stabilizuje.
Týká se to i benzínů bez BPF. To co nemá BPF musí ze hry ven nejpozději do 01/09/2018. A adaptovat motory a dost je překovat se prostě nedá stihnout.

Ale pokud se někdo raduje že oběsili souseda a ne jeho, tak těm není pomoci. Každé zmenšení nabídky půjde na úkor spotřebitele. A BPF nezachytí 100% ale jen asi 70% benzínovými přímovstřiky emitovaných superjemných částic, takže tady budou miliony benzínových přímovstřiků jako generátory superjemných nejnebezpečnějších 1 až 2 mikronových částic. Bravo. Ty kdo ses smál že neoběsili tebe ale souseda, můžeš si chystat oprátku i pro sebe, ale do té doby ještě budeš platit penízky za benzín navíc, hezky nám to benzín zdraží.
Avatar - WinDiesel
6. 4. 2018 09:47
Re: Diesel sa nepredava
Mnoho lidí akorát tak zjistilo že řada motorů, i benzínových, byla dočasně vyřazena z nabídky kvůli adaptaci na Euro 6d. Do roka budou motory adaptovány, nabídka bude překopána.