Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První Scania XT s pohonem na CNG zamířila do Belgie

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Scania P 340 4×2 pro belgické město Hasselt se stala prvním zástupcem řady XT, který byl dodán s pohonem na CNG (Compressed Natural Gas).

Scania představila novou generaci nákladních vozidel pro stavební segment, jejíž součástí je i zcela nová řada XT, ve druhé polovině loňského roku.

Právě řada XT má podle materiálů svého výrobce reprezentovat robustnost a tvrdou práci, ale mnohem důležitější je skutečnost, že její design lze kombinovat se všemi kabinami, motory a konfiguracemi podvozků.

Hlavním poznávacím znamením vozidel v provedení XT je robustní nárazník, který vyčnívá 150 mm před přední část kabiny. V kombinaci s krytem podvozku a ochrannou mřížkou světlometů disponuje XT obzvlášť robustní a pevnou přídí.

První zástupce řady XT s pohonem na CNG se stala Scania P 340 4×2 pro belgické město Hasselt, které si zdejší městská rada vybrala právě s ohledem na nižší emise škodlivých výfukových plynů.

Vozidlo s kabinou řady P je osazeno devítilitrovým motorem, disponujícím nejvyšším výkonem 250 kW (340 k) a točivým momentem 1600 N.m. Ve srovnání s konvenčním provedením, spalujícím naftu může vynikat snížením emisí oxidů dusíků (NOx) o 80 až 90 procent, emise polétavého prachu se mohou snížit až o 95 procent a emise CO2 o 25 procent.

Společnost Scania dbá na udržitelnost přepravy a nabízí pestrou škálu pohonů pro svá vozidla. Od klasických spalovacích motorů (bionafta, CNG, LNG) přes hybridy až po plně elektrická vozidla. Nízké emise nových vozidel Scania tak pomáhají zlepšit ovzduší nejen ve městech.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)