Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rakušané chtějí zvýšit rychlost na dálnici. A tím prospět ovzduší

Stanislav Kolman
Diskuze (43)
Už brzy bychom se alespoň na některých rakouských dálnicích mohli prohánět rychlostí 140 km/h a navíc tím udělat něco pro životní prostředí. Podle jiných má ale toto tvrzení háček.

S informací o možném nárůstu maximální rychlosti na dálnici přišel Norbert Hofer, rakouský ministr pro infrastrukturu. „V průběhu jednoho roku chceme na testovacích úsecích vyzkoušet, jaký to bude mít vliv,“ uvedl pro tamní média.

Jak je z jeho slov patrné, nejde o celoplošné zvýšení rychlosti. Šlo by jen o vybraný úsek dálnice A1 mezi Vídni a Salzburgem, kde byla současná maximálka 130 km/h navýšena o 10 km/h. Hofer si od vyšší povolené rychlosti slibuje plynulejší provoz a s ním ekologičtější přístup k životnímu prostředí. Kromě toho dodává, že zbytečné brzdění a akcelerace neprospívají ani bezpečnosti a spotřebě paliva.

Důkazem tohoto tvrzení může být Německo, kde je na více než polovině dálničních úseků rychlost neomezená. Výrazně vyšší počet dopravních nehod tu však ve srovnání s ostatními zeměmi zaznamenáván není. Opačným příkladem budiž jedna dálnice v Austrálii. Tady byla rychlost na dálnicích taktéž nejprve neomezená, po zavedení limitu 130 km/h tu ale počet smrtelných nehod začal značně růst. Australané se tak krátce poté vrátili k jízdě bez omezení.

S tvrzením Norberta Hofera však nesouhlasí tvůrci analýzy Technické univerzity ve Štýrském Hradci. Podle nich nárůst maximální povolené rychlosti na 140 km/h nejenže neprospěje, ale dokonce životnímu prostředí uškodí. Dle získaných dat bude do ovzduší vypuštěno o zhruba 20 % více znečišťujících látek ve srovnání se 130 km/h.

Bývalý ministr dopravy Jörg Leichtfried připravovaný krok dokonce označuje za hrozbu pro klimatické cíle. Vysvětluje, že navýšení rychlosti vlastně nemá smysl. „Mezi Štýrským Hradcem a Vídní ušetříte navýšením maximální rychlosti šest minut. To vše na úkor životního prostředí a zdraví Rakušanů,“ zlobí se Leichtfried. Uvidíme, jak k rychlostním limitům naši sousedé nakonec přistoupí.

Stanislav Kolman
Diskuze (43)
Avatar - _Karel_
31. 3. 2018 08:34
Re: Rakušani
Můžeš být konkrétnější?
30. 3. 2018 22:59
Re: Rakušani
No jestli jsi se k nim choval tak jaké tady prezetuješ, tak se ani moc nedivím. 8-s
30. 3. 2018 22:16
Re: Rakušani
Ani vo Viedni som problém nikdy nemal. Rakušáci sú tam v pohode, ale Viedeň je už tak zahnusená snedými prisťahovalcami, že sa človeku z toho robí zle. Aj atmosféra sa tam mení, ľudia sú uzavretejší, nedôverčiví a odmeraní, v MHD a na uliciach bordel - proste všetko zle.
30. 3. 2018 22:11
Re: Rakušani
Že by tamojší boli vysadení na Čechov? Viem (aj keď neviem prečo), že vyslovene na Čechov sú vysadení Slovinci, ale Rakúšania...? Divné.
Avatar - CHerokee
30. 3. 2018 21:12
Re: Rakušani
Od Mikulova po Vídeň neznám v okolí nikoho, koho by tam nevybrali. Tam cizince vyloženě loví. A je fuk, zda v obci, mimo ni, nebo na konci jejich dálnice. Pravidelně tam mají trojnožky a maskované buzerkáry.