Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault DeZir: Linie blízké budoucnosti

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Jednou z hvězd na stánku automobilky Renault se stal koncept DeZir. Dvoumístné kupé s jasně červenou karoserií naznačuje, jakým směrem by se měl v budoucnu ubírat design automobilů francouzského výrobce.

Smyslné linie a červená barva konceptu Renault DeZir mají naznačit, že ochrana životního prostředí a láska k automobilům nejsou neslučitelnými pojmy. Tým pod vedením Laurense van den Ackera připravil atraktivní elektromobil, jehož design nepostrádá prvky, které se objeví na budoucích modelech značky Renault.

Dvoumístné kupé s karoserií dlouhou 4225 mm, širokou 1968 mm, vysokou 1163 mm a rozvorem náprav 2582 mm zaujme svými plynulými liniemi, provedením předních partií a především způsobem otevírání dveří. Na straně řidiče mají pantu vpředu, zatímco u spolujezdce jsou uchyceny vzadu. Interiér ohromuje dvoumístným jednodílným sedadlem i kombinací bílé s červenou.

Pohon Renaultu DeZir zajišťuje elektromotor umístěný před zadní nápravou nabízející výkon 110 kW (150 k) a točivý moment 226 Nm. Jako zdroj energie byly použity baterie Li-Ion s celkovou kapacitou 24 kWh. Ty je možno nabíjet ve třech režimech – nabíjení přes standardní zásuvku zabere osm hodin, nabíjení 400V třífázovým proudem umožní dosažení 80% jejich kapacity během 20 minut, třetí možností je snadná výměna baterií díky službě Renault Quick Drop, kterou automobilka hodlá zavést v nejbližší době pro své sériové elektromobily.

Díky použití systému rekuperace kinetické energie KERS, známého z vozů formule 1, minimální hmotnosti dosažené díky použití kevlaru a jiných lehkých materiálů, resp. kvůli nízkému koeficientu odporu vzduchu cx= 0,25 bylo možno výrazně prodloužit dojezd. Podle výrobce bude Renault DeZir schopen na jedno nabití ujet až 160 km.

Renault DeZir stojící na 21palcových kolech s pneumatikami 245/35 R21 akceleruje z 0 na 100 km/h za 5 s a dosahuje maximální rychlosti 180 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)