Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault pracuje na hybridních systémech pro sportovní auta

Michal Fokt
Diskuze (7)
Mégane RS, Clio RS nebo snad Alpine s elektromotorem? Všechno je možné, u Renault Sport momentálně vyvíjejí odpovídající techniku.

Hybridní systémy už dávno nejsou tabu v motorsportu ani v silničních sportovních autech, ba co víc, mnohá z nejrychlejších nových aut planety disponují právě kombinací elektromotoru a benziňáku. A Je zřejmé, že se nabídka hybridních emocí bude i nadále rozšiřovat - stranou nezůstává ani Renault.

Francouzské značce se povedlo v posledních letech vybudovat díky modelům Renault Sport, pokrývajícím segmenty od miniaut po kompakty, záviděníhodnou image výrobce, jemuž radost z jízdy není cizí a nyní pomalu nastává čas posunout se v této oblasti dál. Šéf sportovní divize Patrice Ratti prozradil Autocaru, že se v Les Ulis pracuje na nové hybridní technice pro sportovní modely a jistě nikoli náhodou za využití know-how, získané při vývoji elektrického monopostu Formula E, vyvíjeného tamtéž.

Ratti pochopitelně mezi výhodami hybridů zmiňuje lepší "průchodnost" emisními limity, ale vidí i čistě sportovní benefity - okamžitou a intenzivní akceleraci elektromotoru a oproti čistě elektrickým sporťákům také výraznou úsporu hmotnosti. Sportovní hybridy tak jsou u Renaultu hotová věc, jen je zatím předčasné hovořit o tom, pro které modely budou určeny.

Francouzi by měli mít hybridní systém připraven v horizontu pěti až deseti let, je ovšem díky rychlému vývoji v oblasti akumulátorů možné, že to bude i dříve. Podstatná pro Renault je přitom také otázka ceny, sportovní hybrid by neměl být výrobně příliš drahý.

Michal Fokt
Diskuze (7)
4. 8. 2015 20:20
Re: Mégane RS jako hybrid - fuj tajbl!
Tak určitě hezky zní, ale na běžný každodenní provoz většinou mají moc vysokou spotřebu - tedy alespoň pro mě. :-!
Avatar - MGRR
4. 8. 2015 18:18
Re: Mégane RS jako hybrid - fuj tajbl!
Minimalne v sesti a vice valce v mladych veteranech hezky zni, tak proc brat obycejny ctyrvalec, pokud existuje lepsi moznost :-)
4. 8. 2015 16:53
Re: Mégane RS jako hybrid - fuj tajbl!
A na ten šestiválec jste přišel jak? Od kdy mají evropské hot-hatche šestiválce? Napadá mě jen Golf III VR6, ale to nebyl hot-hatch a pak ještě Alfa 147 GTA,a tu bych tedy do plynu určitě nenutil :-!
Avatar - MGRR
4. 8. 2015 16:40
Re: Mégane RS jako hybrid - fuj tajbl!
Slusny mladsi Youngtimer by mohl zacinat na sestivalci. Do nej CNG?To je k smichu :-) To jej radeji sesrotujte, protoze tim jej principielne odepisete...
4. 8. 2015 14:15
Re: Mégane RS jako hybrid - fuj tajbl!
Za 20-30 let možná, ale pokud já v této dobu budu ještě živ, tak budu používat nějakého zachoválého yongtimera poháněného výhradně nějakým pořádným benzinovým čtyřválcem s manuální převodovkou, maximálně předělaným na CNG, to bych snad ještě skousnul. Omladina odkojená digitálním věkem ať se klidně přesunuje z bodu A do bodu B hybridy a elektromobily, pořádných aut je pro ně stejně škoda. P.S. V té zprávě se píše, že Renault Sport chce nasadit hybridy už za nějakých 10 let! :-( :'-( 8-s :no: