Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Řidiči si mohou ode dneška kupovat roční kupony na rok 2015

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
Ode dneška budou v prodeji roční dálniční kupony na příští rok. Cena poplatků za použití dálnic a rychlostních silnic pro osobní vozidla se proti letošnímu roku měnit nebude.

Cena ročního kuponu zůstane na 1500 korunách. Kupony na kratší časová období budou k dispozici nejpozději začátkem ledna, uvedlo ministerstvo dopravy.

Za měsíční kupon motoristé zaplatí 440 korun a za desetidenní 310 korun. Nový roční kupon platí od začátku prosince, přičemž dálniční známka na letošní rok platí ještě do konce ledna 2015.

Dálniční kupony je možné získat na pobočkách České pošty a na řadě čerpacích stanic. Loni stát prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury za prodej dálničních známek utržil 4,3 miliardy korun. To je zhruba polovina částky, kterou stát za použití zpoplatněné sítě dálnic, rychlostních silnic a části silnic první třídy vybral od kamionů a vozidel nad 3,5 tuny.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995, elektronické mýtné pro kamiony bylo spuštěno v roce 2007. Ročních kuponů se letos podle ministerstva dopravy prodalo přes dva miliony kusů. Poplatky za elektronické mýtné, které na dálnicích platí kamiony a autobusy, na rozdíl od dálničních známek v příštím roce vzrostou.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
Avatar - Ronault.
2. 12. 2014 10:15
Re: 1500,-
Tak řekl bych, že nyní už třeba Chorvatské nebo Slovinské dálnice. Pravda, chorvatské dálnice aspirují na nejdražší v Evropě, ale rostou závratnou rychlostí. Slovinské kvalitní jsou, přitom ne až tak drahé, když tam nejedeš jednou ročně k moři.
Avatar - Ronault.
2. 12. 2014 10:14
Re: polné
Já si vždy rád vzpomenu na větu mojí maminky, když jsme někdy v 96. roce jeli poprvé (tehdy ještě Favoritem) s rodiči do Itálie přes Alpy a jeli z tunelu na most a do tunelu a na most a tak pořád doookola:
"Jo, když my jsme chodili na schůze SSM, tak oni stavěli dálnice" >:D
Avatar - Ronault.
2. 12. 2014 10:10
Re: ZNÁMKY JSOU €JROSOCIALISTICKÝ DINO !!
:yes:
Avatar - Hammunasakra
2. 12. 2014 01:15
Re: ZNÁMKY JSOU €JROSOCIALISTICKÝ DINO !!
Jo a taky cenu za kilometr postavený dálnice >:-[]
1. 12. 2014 22:20
Re: ZNÁMKY JSOU €JROSOCIALISTICKÝ DINO !!
jj
LEPŠÍ JSOU MÝTNÝ BRÁNY A ELEKTRONICKÁ BEZDRÁTOVÁ PLATEBNÍ KOMUNIKACE PRO VŠECHNY [odkaz] ALELUJA!!
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]