Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed microMAX: Ochutnávka před Ženevou

Michal Fokt
Diskuze (2)
Rinspeed už teď ukázal, čím se pochlubí v březnu na ženevském autosalonu. A nebude to žádná šílenost, ale vcelku střízlivý projekt miniauta s ambicemi změnit dopravu ve městech.

Koncepty značky Rinspeed patří ke každoročnímu koloritu ženevského autosalonu, ale zatímco ještě před 10 lety se jednalo o poměrně šílené projekty sportovních, případně obojživelných aut, v posledních letech se firma Franka Rinderknechta zaměřuje spíše na praktickou stránku věci a spíš než šokovat se snaží své okolí inspirovat. Patrně jde o lepší způsob, jak si zajistit zájem a tím pádem i zakázky od automobilek.

Pro Ženevu 2013 si Rinspeed připravil projekt microMAX, jenž si klade za cíl způsobit revoluci v oblasti osobní přepravy ve městech. Myšlenkou micromaxu je zkombinovat individuální dopravu s dopravou hromadnou. Majitel takovéhoto vozidla se v reálném čase prostřednictvím internetu, sociální sítě nebo smartphonu dohodne s lidmi ze svého okolí, mířícím stejným směrem, naloží je a odveze, kam je třeba a třeba úplně jinou skupinu cestujících bude schopný dopravit zpět, popřípadě úplně jinam.

Vůz, jenž má půdorysné rozměry hatchbacku Mini, převeze až pět osob, z toho jedno dítě a ještě zbude místo pro nákupní vozík nebo kočárek. V kabině pro pasažéry bude také možné umístit kávovar a ledničku. Pasažéři v tomto mikroautobusu spíše stojí, než sedí, což je nápad, jenž použila Honda už v roce 1999 u konceptu Fuya-Jo a bude nejspíš komfortní pouze na kratší vzdálenosti. Pohon vozítka zajistí blíže nespecifikovaný elektromotor. Rinspeed určitě poskytne bližší informace těsně před autosalonem, případně v době jeho konání.

Michal Fokt
Diskuze (2)
15. 12. 2012 01:33
Ještě jim tam chybí umístit
umyvadlo a záchodovou mísu, když kávovar a ledničku už mají. Sezení proti sobě je blbost, pánové asi nikdy nejeli otřesnou šalinou Porsche. Taky šířka mi připadá do města nevhodně velká a přísně krabicovitý tvar je fackou všem zásadám aerodynamiky.
Avatar - Aladeen
14. 12. 2012 09:18
Vedel by som si to
predstaviť ako Londýnske Taxi :yes: