Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed v Ženevě 2008

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Na letošním ženevském autosalonu se na stánku společnosti Rinspeed představil nový koncept sQuba, který kromě jízdy po silnicí, umí i plavat a potápět se.

sQuba Concept

Frank M. Rinderknecht, zakladatel společnosti Rinspeed, se při návrhu nejnovějšího výtvoru své společnosti nechal inspirovat bondovkou – Špión, který mě miloval. Základem pro stavbu vozu schopného jezdit po asfaltu, plout a potápět se stal Lotus Elise, čímž byla do jisté míry vzdána čest filmovému Espritu.

Při jízdě po souši je dvoumístný automobil poháněn elektromotorem o výkonu 54 kW (73 k) při 4500 ot./min. a točivém momentu 160 Nm při 1500 ot./min. O pohyb na hladině se stará elektrický pohon s dvojicí šroubů a výkonem 2×800 W. Pod hladinou zajišťuje pohyb elektrický pohon Rotinor 2×3,6 kW. Na asfaltu sQuba akceleruje z 0 na 100 km/h za 7,1 s. Maximální rychlost je 120 km/h na souši, 6 km/h na vodní hladině a 3 km/h pod hladinou, přičemž se vozidlo může potápět až do hloubky 10 m.

Vedle pohonu je zajímavá i konstrukce karoserie, která je připevněna k šasi Lotusu Elise a až na pár detailů vypadá stejně jako ta původní, ale ve skutečnosti se jedná o zcela nové povrchové panely vyrobené z karbonových mikrovláken, což přispívá k hmotnosti 920 kg.


Ondřej Láník
Diskuze (0)