Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Růst prodeje aut v Číně zůstal v říjnu slabý

redakce AUTO.CZ

Růst prodeje na čínském automobilovém trhu zůstal v říjnu na slabé úrovni. Celkový prodej se zvýšil meziročně o 2,8 procenta po zářijovém devatenáctiměsíčním minimu 2,5 procenta, uvedlo Čínské sdružení výrobců automobilů (CAAM). Kvůli zpomalování tempa růstu čínské ekonomiky letos růst prodeje na tomto největším trhu světa výrazně zpomaluje.

Za říjen se v Číně prodaly méně než dva miliony osobních a nákladních automobilů. Z toho prodej osobních vozů se zvýšil o 6,4 procenta a zaznamenal podobné tempo růstu jako v září.

Za prvních deset měsíců roku se v Číně prodalo 18,90 milionu nových vozů, což bylo o 6,6 procenta více než ve stejném období loňského roku. Letošní tempo růstu je podstatně pomalejší proti loňskému celoročnímu nárůstu o 14 procent.

Čína již v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

V letošním třetím čtvrtletí rostla čínská ekonomika o 7,3 procenta, což byl její nejpomalejší růst za pět let. Druhá největší ekonomika světa se tak vrátila ke zpomalování, které ve druhém čtvrtletí přerušila stimulační opatření vlády.

V loňském roce se v Číně prodalo téměř 22 milionů aut. Čína se tak stala první zemí, kde roční prodej překročil hranici 20 milionů.

redakce AUTO.CZ