Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania Active Prediction: Tempomat, který šetří palivo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Scania vyvinula tempomat využívající technologii GPS k určení polohy vozidla a předvídání topografie nadcházející cesty.

Tempomat Scania Active Prediction před zahájením stoupání nebo klesání upravuje cestovní rychlost a přispívá tak k efektivnímu využití paliva. Při jízdě v kopcovitém terénu dokáže systém přinést úsporu paliva až do výše 3 %.

Topografické údaje jsou uloženy ve Scania Communicator, který již obsahuje GPS pozice a systém komunikuje se systémem řízení motoru pro řazení rychlosti vozidla.

Systém Scania Active Prediction přizpůsobuje styl jízdy topografii stejně, jako to dělají nejzručnější řidiči nákladních vozidel. Zkušeným řidičům také pomáhá šetřit palivo při jízdě po nových trasách, v noci nebo v nepříznivém počasí.

Řidiči kamionů jsou často pod velkým tlakem. Načasování přepravy je často jednou z hlavních priorit, což může přinést vyšší náklady za spotřebované palivo. Nový Scania tempomat byl vyvinut pro pomoc řidičům dostat se na místo určení včas, bez zbytečného plýtvání palivem.

Při jízdě po dálnici ušetří systém Scania Active Prediction ve srovnání s normálním tempomatem až 3% paliva a to s minimální časovou ztrátou. Maximálního přínosu je však možné dosáhnout ve zvlněném terénu.

Časová ztráta v rámci jednoho dne jízdy je pouze pár minut a pro většinu dopravních společností nepatrná vzhledem k získané finanční výhodě.

V případě 40-tunové soupravy (tahač a návěs) představuje 3-procentní úspora paliva při ujetí 180.000 km ročně, přibližně 1.700 litrů paliva.

K ovládání tempomatu slouží tlačítka na volantu. Řidič při jeho spuštění nastaví cestovní rychlost z kopce, doporučený rozdíl rychlosti je nejméně 4 km/h. Nastavení rychlosti se zobrazuje na centrálním displeji a zároveň se objevuje okno rychlosti Active Prediction, které se mění podle terénu. Systém je aktivní nad 60 km/h, a když nastaví rychlost objeví se na displeji zelené E.

Na cestách bez topografických dat, nebo v případě, že signál GPS je ztracen, okno rychlosti

Active Prediction zešedne a vozidlo se vrátí do normální funkce tempomatu.      

Nastavení rychlosti mohou být naprogramována jako Oblíbené - okno s nastavenou cestovní rychlostí vlevo a rychlost z kopce vpravo. Časová mezera, kterou řidič zvolil pro tempomat, je uprostřed displeje. Zelené E se objeví vždy, když je aktivní Active Prediction.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)