Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania Fleet Management pomohl najít ukradený tahač

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Systém Scania Fleet Management je sice určen pro monitorování provozu vozidel, ale lze jej využít i pro dohledání odcizeného vozu.

Diagnostický systém Scania Fleet Management nabízí kancelářské rozhraní pro komplexní monitorování provozu a analýzu údajů o vozidlech a řidičích. Přepravní společnost Duvenbeck Logistik s.r.o., která má ve svém vozovém parku deset Scanií, jej ale použila pro nalezení svého ukradeného tahače.

Přibližně rok staré vozidlo značky Scania zmizelo přímo ze dvora společnosti Duvenbeck Logistik s.r.o. v obci Řepov u Mladé Boleslavi. Krádež byl byla provedena nenásilně s funkčním klíčem, přestože klasický i náhradní klíč zůstaly ve firmě.

Vozidlo bylo odcizeno v pátek 6. února v podvečer, ale až v pondělí 9. února jeho zmizení prozradil přibližně deset kilometrů vzdálený odstavený návěs.

Okamžitě po tomto zjištění byla kontaktována kriminální policie a byly provedeny pokusy o lokalizaci vozu pomocí systému Fleetboard pro monitoring vozového parku. Zloděj bohužel při krádeži vytrhal veškerou elektroniku, pod níž by bylo možné vozidlo vysledovat.

Duvenbeck Logistik s.r.o. tedy měli poslední záznam o vozidle z pátku v 17:43 a další pohyb nebyl znám. Došlo proto na spojení se zástupcem společnosti Scania zodpovědným za systém Fleet Management pro region Česká republika, Slovensko a Maďarsko.

Následně se díky systému Fleet Management, určenému právě pro lokalizaci vozidel, plánování tras, vyhodnocování stylu jízdy řidičů a i pro vzdálenou diagnostiku, podařilo ukradený tahač zaměřit s přesností několika metrů.

Tato informace byla následně předána kriminální policii a ta potvrdila, že se na dané adrese v areálu bývalého zemědělského družstva Bítouchov ukradené vozidlo skutečně našlo.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - honza84
7. 3. 2015 19:31
R 370
To už si řidič skoro oddech že se tý 370ky zbavil >:D ... a ono ne >:D >:D
19. 2. 2015 10:44
Re: hmmmm
klid, pisalek udela "copy & paste", donutit jej k alespon elementarnimu zamysleni o smysluplnosti tohoto clanku (plneho zasadnich mezer a nulovych informaci) bylo ocividne nad jeho sily a schopnosti.
Ctenar si na novy standard bud uz davno zvyknul, anebo chodi jinam....
18. 2. 2015 15:45
hmmmm
hmmm... clanek zajimavej, informace ale silne kusa a nejasna.... kdyz pisete, ze: Zloděj bohužel při krádeži vytrhal veškerou elektroniku, pod níž by bylo možné vozidlo vysledovat. jak tedy bylo mozne to auto vysledovat? budto tedy zlodej nevytrhal vse, nebo vytrhal neco jineho. nebo melo vozidlo 2 ruzne systemy na sledovani provozu? proc by ale melo 2? to je provozovatel takovy paranojik a plati si 2 ruzne systemy, 2x takove rocni udrzbove naklady a pod? to se mi nezda. skoda, ze se tu o tom nepise kapanek lepe a jasneji. na druhou stranu, dobra informace pro zlodeje... priste musi vythat asi vice elektroniky.