Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania Red Pearl R 999 od Svempas v miniaturním provedení (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na veletrhu Intermodellbau se představila detailní zmenšenina slavného show trucku Scania Red Pearl R 999 společnosti Svempas.

Modelářský veletrh Intermodellbau pořádaný koncem dubna v Dortmundu není právě místem, které by příliš přitahovalo pozornost v souvislosti s užitkovými vozidly nebo dokonce těžkými nákladními automobily, ale přesto se jednou z jeho hvězd stal tahač švédské značky Scania, i když zmenšený v poměru 1:87.

I přes miniaturní rozměry, kdy se celková délka pohybuje kolem 80 mm, se tento model pyšní řadou pečlivě zpracovaných detailů, kompletním osvětlením a dokonce je vybaven elektromotorem a RC soupravou, umožňující jeho pohyb v ulicích modelového města.

Vedle svých rozměrů, detailů a schopností je tento model zajímavý i díky své předloze, jíž je show truck Scania Red Pearl R 999 od společnosti Svempas, za níž stojí Sven-Erik Bergendahl zvaný Svempa.

Toto vozidlo, jehož základem byla Scania řady T, na první pohled zaujme svým exteriérem. Kabina totiž nemá střechu a čelní sklo je extrémně snížené. Kromě netradičního zevnějšku se tento tahač může pochlubit i pohonnou jednotkou ukrytou v přídi.

K pohonu Red Pearl R 999 totiž slouží twin turbo V8 o objemu 16 litrů, který disponuje výkonem 736 kW (1000 k) a točivým momentem 4500 N.m. Tyto hodnoty míří na zadní kola a proměňují Scanii v divoký roadster akcelerující z 0 na 100 km/h za 5,0 s a dosahující maximální rychlosti 210 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)