Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania S 730 od Scaled Rigs je trochu nestandardní tahač

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Dětství prožité mezi nákladními vozidly inspirovalo nadšence z Irska k vytvoření věrné zmenšeniny současné generace tahače Scania S 730, za jejíž volant může usednout jeho pětiletá dcera.

Scania S 730 představuje impozantní nákladní vozidlo, které si Wayne Auchmuty, automobilový nadšenec a konstruktér z Irska, vybral i díky svému dětství za vzor pro svůj projekt, jehož výsledkem je funkční model.

Ten se stal velmi atraktivní a po pouhých osmačtyřiceti hodinách od zveřejnění prvních snímků a propagačních filmů měl na svém kontě přes 600.000 zhlédnutí na sociální síti Facebook.

Wayne Auchmuty ke svému nápadu uvedl, že prožil celé dětství mezi nákladními vozy, protože jeho otec provozoval vozidla značky Scania. Nejprve na počátku osmdesátých let využíval zástupce modelové řady 111 a následně 141, 142 a 143. Právě díky nostalgickým vzpomínkám na tato vozidla značky Scania se rozhodl navrhnout moderní tahač pro děti.

Za vzor posloužil aktuální tahač Scania S 730 a podklady pro stavbu modelu poskytlo oficiální irské zastoupení švédské značky Westward Scania. Wayne Auchmuty pak údajně pracoval na výrobě malého tahače poslední tři roky během volných večerů.

Výsledkem se stal prototyp, který důkladně testuje pětiletá dcera Lola. Po nastartování se ozve zvuk vznětového osmiválce skutečného S 730, i když k pohonu zde slouží elektromotor, jemuž potřebnou energii poskytuje 24voltová baterie. Na jedno nabití vydrží tahač čtyři a půl hodiny v provozu.

Vzhledem k zájmu, který prototyp vyvolal, nezůstane bílý tahač osamocen a pod značkou Scaled Rigs se připravuje výroba dalších. Tato vozítka budou vhodná pro pětileté a starší děti. Objednávky údajně přicházejí z celé Evropy, i když cena hotového tahače začíná na částce přesahující 3000 eur (zhruba 77.500 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
5. 10. 2018 21:12
Prima :D
Opravdu prima ! >:D