Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Silverstone Classic láká na další ročník. Který motorový orchestr zní nejlépe?

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Slavná veteránská akce Silverstone Classics proběhne letos až na konci července. Nicméně pořadatelé lákají na letošní ročník povedeným promo videem.

Video se připravuje ...

Jak zní závodní čtyř-, šesti-, osmi- a dvanáctiválec a k tomu čtyřválcový jednostopý dvoutakt? Pochopitelně všechny závodní a dnes již vlastně historické? Každý jinak, ale nádherně, jak dokazuje promo video na letošní ročník Silverstone Classic. Organizátoři vybrali čtyři auta a jednu motorku a chtějí ukončit věčné diskuse o tom, který doslova a do písmene hraje nejlepší symfonii.

Čtyřválce zastupuje jediný jednostopý stroj, Yamaha YZR 500 ročníku 1992 s V4 o 160 koních, na které sedí sám „Fast Freddie“ Spencer. Dokonce ji vodil i po okruhu. Tenhle Američan byl předposledním jezdcem, který získal dva tituly mistra světa ve dvou kubaturách během jediné sezóny. I když s hondou... Půllitrové dvoutakty si obecně libovaly ve vysokých tónech.

Pod kapotou 52 let starého Mini Cooperu S najdeme čtyřválec řadový. Zajímavé je, že laděná třináctistovka dává 128 koní v 8200 otáčkách, přitom se v základu jedná o původní jednotku, žádnou modernu! Řadový šestiválec Bristol v zeleném jednomístném Cooperu F2 nemá ani dva lity, šlo přece o dále vyvíjený předválečný motor BMW. Nicméně i z něj se podařilo dostat už v roce 1953 155 koní.

Úplně jiná káva je pětilitrový vidlicový osmiválec Chevrolet v zádi otevřené Loly T70 druhé série s 530 koňmi. Sedával v ní dokonce John Surtees, jediný mistr světa na dvou i čtyřech kolech, který nedávno zemřel. Má barvy jeho týmu. 700 koní je schopen vyvinout sedmilitrový vidlicový dvanáctiválec v Jaguaru XJR-12, ovšem na rozdíl od hlubokého bručení amerického srdce spíše ječí. Sportovní prototyp legendární skupiny C je samozřejmě zajímavý i tak...

Vtip je v tom, že fanoušci a nadšenci na facebookových stránkách Silverstone Classic mohou zvolit vítěze klání, které bylo nazváno „Sound Off“. Video moderuje Tiff Needell, bývalý závodník (nahlédl i do formule 1) a novinář, netřeba jej nijak složitě představovat.

Silverstone Classic letos proběhne konkrétně ve dnech 28.-30. července 2017, ceny vstupenek mimochodem začínají na 43 librách (1354 Kč). Zmíněné stroje určitě na slavném letišti, pardon, okruhu budou k vidění v akci, stejně jako stovky jiných. A tohle video si nepouštějte v práci, pokud zrovna nejste motorističtí novináři, mohli byste klidně přijít o místo...

Video:YouTube/Silverstone Classic

Aleš Dragoun
Diskuze (0)