Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda navrhla růst mezd o 2,5 % od dubna, odbory odmítly

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Jednání o nové kolektivní smlouvě v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto nekončí.

Poslední známý návrh firmy z minulého týdne hovořil o růstu tarifní složky mzdy o 2,5 % ihned od dubna, ani s tím však odboráři nesouhlasí a stále jsou připraveni na protestní akce. Informuje o tom dnešní vydání týdeníku Škodovácký odborář. Stávající kolektivní smlouva, jež byla o několik dní prodloužena, vyprší v pondělí 12. dubna.

Automobilka minulý týden předložila odborům v pořadí již čtvrtou nabídku. Zatímco ta předchozí hovořila o růstu tarifu od dubna o dvě procenta, od října pak o dalších půl procenta, poslední nabízí dvouapůlprocentní růst již od dubna. Zároveň zůstává nabídka jednorázové platby za duben 8000 korun. Tento návrh je ale stále pod hranicí, kterou si odbory určily jako minimální. Požadavek odborů ovšem není znám, obě strany uvalily na vyjednávání přísné informační embargo.

Týdeník nicméně uvádí, že pokud by firma přistoupila na tento nejnižší požadavek, odbory by uzavřely dohodu. V opačném případě hrozí největší české automobilce protestní akce. Původní kolektivní smlouva měla vypršet do konce března, byla však prodloužena do pondělí. Pro odbory je to však prý krajní termín. O výsledcích jednání v tomto týdnu zatím nejsou žádné informace.

Současná průměrná mzda dělníků v podniku je 26.500 Kč. Škoda Auto má asi 24.000 pracovníků, patří k největším zaměstnavatelům v Česku.

Jedno z nejbouřlivějších vyjednávání zažila největší česká automobilka před třemi roky. Odboráři tenkrát k prosazení svých požadavků použili několikahodinovou stávku.

Škodě Auto loni klesl čistý zisk o 68 procent na 3,46 miliardy korun. Tržby firmy se propadly o 6,2 procenta na 187,8 miliardy Kč. Dodávky zákazníkům mírně vzrostly o 1,4 procenta na rekordních 684.200 vozů. Letos by Škoda mohla dosáhnout dalšího prodejního rekordu, řekl v březnu předseda představenstva Reinhard Jung

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
8. 4. 2010 17:07
Re: málo
já bych to viděl min. na 1 mega pro každého k měsíčnímu platu, + Superb v plné náloži jednou ročně jako odměna za věrnost :-!
8. 4. 2010 15:59
Aktualně
Dnes nakonec k dohodě došlo po té co firma nabídla jednorázovou platbu 10 000 za duben a od 1.4.2010 nárust tarifu o 2.7%
8. 4. 2010 12:05
málo
škodovka může přidat víc tak jen do toho :yes:
8. 4. 2010 09:40
Dovidenia
Dovidenia, ďakujeme. Nábor a školenia nových zamestnancov budú možno lacnejšie ako požiadavky odborárov (a noví zamestnanci si svoje miesta budú aspoň viac vážiť), takže komu sa nepáči, nech ide domov - nikto nie je nenahraditeľný. Zisky klesli viac ako o polovicu a oni chcú napriek tomu pridávať ako v čase rozkvetu. Kam tento svet speje... Smutné, že Škodu môžu takto ničiť jej vlastní ľudia. Priemerné zvýšenie platu o cca 660,- Kč je viac ako primerané, plus osem litrov len tak do vrecka... Kopal by som to všetko. Na jednej strane sa nadáva, ako všetkých zdiera štát, ako zamestnávatelia zdierajú svojich zamestnancov, ale aké vydieračské prasatá môžu byť odbory, a že v konečnom dôsledku škodia tým, ktorých zastupujú, to už nejak nie je zaujímavé...