Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Valencie 2018: Přerušený závod MotoGP vyhrál Dovizioso

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
V devatenáctém, posledním závodě letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Andrea Dovizioso (MotoGP), Miguel Oliveira (Moto2) a debutant Can Öncü (Moto3).

Zahřívací, vesměs mokré tréninky na Grand Prix Valencie vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Sam Lowes (Moto2) a Marco Bezzecchi (Moto3). Závody nabídly jako vždy dramatické souboje a hlavně spoustu pádů v dešti. Čtyřdobé litry, tedy MotoGP, se staly kořistí Andrey Doviziosa, ale až druhá část. Té úvodní prakticky celou délku vévodil Álex Rins, pak byla bitva přerušena rudou vlajkou. Pršelo příliš – a do celkových výsledků se dle pravidel nezapočítávala.

Ve třídě čtyřválcových čtyřtaktních šestistovek jsme viděli v čele Miguela Oliveiru, kterého později předjel Álex Márquez. Ten ale lehce spadl, takže se Portugalec dostal znovu do vedení a vyhrál. Španěl přesto vystoupil na bronzové pódium. V klání „moto-trojek“ se radoval po pádech Marca Bezzecchiho a hlavně Tonyho Arbolina z vedoucí pozice debutant Can Öncü. Poprvé jsme tak v klasickém MS slyšeli tureckou hymnu.

MotoGP

Klání královské kubatury původně na 27 okruhů začalo skvělým startem Álexe Rinse (Suzuki). Za něj se seřadili Maverick Viñales (Yamaha), Andrea Dovizioso (Ducati) a Pol Espargaró (KTM), ten před sebe nepustil Marca Márqueze na hondě, ale mistr na něj vyzrál. Rins okamžitě odjel o skoro 2 sekundy, Viñales naopak tři příčky ztratil a „couval“ dál dozadu, dokonce až za Rossiho, přičemž na roštu je dělilo 15 míst!

Spadl Polův bratr Aleix (Aprilia) a záhy Jack Miller (Pramac Ducati, motorka jej málem dohonila), napodobili je dále týmový parťák Danilo Petrucci, Michele Pirro (Ducati) a také Pol Espargaró a Marc Márquez! To se jelo 7. kolo. Valentino Rossi byl najednou třetí před Viñalesem, Iannonem (Suzuki) a Morbidellim (Marc VDS Honda). Andrea Iannone ovšem nevydržel a skončil v kačírku. Viñales absolvoval hodně rychlý pád, Morbidelli si v dešti také divoce „lehnul“ a letěl daleko. A chystalo se k boji o první místo, protože Rinse dojeli Dovizioso i Rossi. Oba Italové neměli se Španělem problém. V 15. okruhu byl však závod zastaven rudou vlajkou, na asfaltu se nacházelo příliš mnoho vody...

Vzhledem k tomu, že se neodjely tři čtvrtiny celkové vzdálenosti, byl restartován s gridem dle aktuálního pořadí po 13 odjetých kolech s Rinsem na pole position. A vypsán na zbývajících čtrnáct. Po 40 minutách se 16 závodníků postavilo znovu na rošt. Nejrychleji vyrazil znovu Rins před Doviziosem a Rossim. Pol Espargaró byl čtvrtý, a to jsme ho viděli v první části na zemi! Ale za sebou měl Daniho Pedrosu, který se loučí s kariérou a život se mu snažil značně znepříjemnit. Vedení převzal brzy Dovi.

Suzuki nestačila rychlostí na yamahu. Pedrosa podlehl Pirrovi a spadl Álvaro Bautista. A pak totéž potkalo i velmistra Rossiho! Vale nasedl, ale jako třináctý, ještě byl v závěru trochu delší na brzdy. Vyhrál Andrea Dovizioso před Rinsem a Polem Espargarem, který přivezl KTM první stupně vítězů v MotoGP. Michele Pirro se za čtvrté pořadí také nemusí stydět, potkal jej přece podobný osud jako úspěšnějšího jezdce před ním... Pedrosa v posledním klání svého života dojel pátý.

VC Valencie MotoGP 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 24:03,408 min
2. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +2,750 s
3. Pol Espargaró KTM Red Bull KTM Factory Racing +7,406 s
4. Michele Pirro Ducati Ducati Team +8,647 s
5. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +13,351 s
6. Takaaki Nakagami Honda LCR Honda Idemitsu +32,288 s
7. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +32,806 s
8. Bradley Smith KTM Red Bull KTM Factory Racing +33,111 s
9. Stefan Bradl Honda LCR Honda Castrol +36,376 s
10. Hafizh Syahrin Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +37,198 s
14. Karel Abraham Ducati Ángel Nieto Team +1:10,628 min

Konečně pořadí MS jezdců: 1. Marc Márquez 321 (mistr světa 2018), 2. Andrea Dovizioso 245, 3. Valentino Rossi 198, 4. Maverick Viñales 193, 5. Álex Rins 169... 23. Karel Abraham 12

Moto2

Ve warm upu si „ustlali“ Federico Fuligni, Fabio Quartararo, Steven Odendaal, Jorge Navarro a Marcel Schrötter. Po startu závodu Moto2 vypsaného na 25 kol se nejlépe dařilo Xavimu Viergemu. Fabio Quartararo vyrážel z pit lane, motorka mu nechtěla před zahřívacím kolem chytit. Lorenzo Baldassarri, „poleman“ Luca Marini a Joan Mir měli smůlu, spadli hned v druhé zatáčce. Mistr světa Bagnaia se sotva udržel na stroji v barvách oslavujících titul. Vierge brzy podlehl Álexu Márquezovi, který startoval až ze šesté řady, do čela se ale vyhoupl Miguel Oliveira. Se zemí se potkali mimo jiné Xavi Cardelús, Khairul Idham Pawi, Sam Lowes, Jorge Navarro a Brad Binder. Álex Oliveiru předjel a vedl, za nimi v tu chvíli jezdili Vierge, Lecuona a Pasini, který „zlobil“ zpočátku závodu, chvilku dokonce vedl.

Fabio Quartararo se dotáhl do první desítky. Tommasu Marconovi se debut nepovedl, skončil na zemi. Joe Roberts na NTS vypadal dobře, ale trať ze sedmého místa opustil. Álex Márquez převzal vládu, nikdo nejezdil rychleji než on. Bohužel upadl i průběžně bronzový Vierge, jeho příčka připadla Lecuonovi, ten si jednou vyjel trochu zeširoka, umístění však neztratil. 14. kolo vidělo nehodu vedoucího jezdce. Lehké sklouznutí s jiskrami ale kalex nepoškodilo, takže mladší Márquez pokračoval jako třetí s Pasinim za zády, mezi jezdci už byly velké časové rozdíly. Do vedení postoupil zpět Miguel Oliveira.

Na motorce se neudržel ani Fin Niki Tuuli, který předtím bez problémů pronikl do Top 10. Simone Corsi dokonce uzavíral první pětku, ale pak se mu přestalo dařit. Oliveira už si nenechal vítězství vzít, Iker Lecuona dorazil pod šachovnici druhý s pořádnou ztrátou a smutný hrdina Álex Márquez třetí. Lecuona stál ovšem na roštu jedenadvacátý a vybojoval svoje první pódium. Za Pasinim si to o pátou příčku ještě rozdali dnes famózní Remy Gardner a Fabio Quartararo. Letos v Moto2 mimochodem nevyhrál ani jednou španělský jezdec! Valencie znamenala i „double“ pro KTM.

VC Valencie Moto2 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo 45:07,639 min
2. Iker Lecuona KTM Swiss Innovative Investors +13,201 s
3. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +22,175 s
4. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +28,892 s
5. Remy Gardner Tech 3 Tech 3 Racing +30,106 s
6. Fabio Quartararo Speed Up HDR Heidrun – Speed Up +32,126 s
7. Marcel Schrötter Kalex Dynavolt Intact GP +33,086 s
8. Augusto Fernández Kalex Pons HP40 +33,950 s
9. Andrea Locatelli Kalex Italtrans Racing Team +35,707 s
10. Simone Corsi Kalex Tasca Racing Scuderia Moto2 +37,019 s

Konečné pořadí MS jezdců: 1. Francesco Bagnaia 306 (mistr světa 2018), 2. Miguel Oliveira 297, 3. Brad Binder 201, 4. Álex Márquez 173, 5. Lorenzo Baldassarri 162...

Moto3

Smlouva Romana Fenatiho s O Teamem (v současnosti Marinelli Snipers) je hotovou věcí, kontroverzního jezdce tak uvidíme i příští rok. Za incident z Misana mu FIM pozastavila licenci, ale v sezóně 2019 už může závodit a vrací se do stejné stáje, kterou reprezentoval letos v Moto2. V dnešním dopoledním warm upu upadli na vodě Albert Arenas, Ayumu Sasaki, Alonso López, Vicente Pérez a Nakarin Atiratphuvapat, ale bez následků. Gaby Rodrigo dostal penalizaci šesti míst na startu za nezodpovědnou jízdu – ale už z Austrálie.

Vedení v deštivém závodě, který byl vypsán na 23 okruhů, se po zhasnutí červených světel ujal Tony Arbolino, brzy jej začal stíhat Marco Bezzecchi. Philipp Öttl vyjížděl z pit lane. Havaroval Alonso López, povedlo se mu to dokonce dvakrát hned v úvodu, Lorenzo dalla Porta, Arón Canet a Tatsuki Suzuki opustili trať spolu. Dalším, kdo skončil, byl Dennis Foggia a záhy jej následoval Darryn Binder. Can Öncü jel naopak při debutu třetí, i když svou KTM musel krotit.

Pak dostal highsider Marco Bezzecchi a titul vicemistra světa se mu rozplýval, konkurent di Giannantonio byl vpředu. Jakub Kornfeil začínal pátý, ale rychle klesl až na osmé místo. Dalším „padavkou“ se stal Raúl Fernández poté, co jej zavřel Niccolò Antonelli a dlouhý seznam rozšířili i Kaito Toba a Albert Arenas. Dlouho třetí John McPhee se propadl za „Diggiu“ a korunovaného šampiona Jorgeho Martína. Arbolino si v čele vypracoval už pětisekundový náskok, pak začal ztrácet a těsně před polovinou závodu se odporoučel k zemi! Bezzecchi byl těsně mimo body, ale brzy se na ně dotáhl, jenže si znovu „ustlal“. Vzdá? Projel boxy, ale stroj nebyl zničen, tak pokračoval. Havaroval i nováček Izam Ikmal a také náš Kornfeil, i on jel ovšem dál.

Vyhraje při debutu Can Öncü? Sedm sekund byl pohodový náskok. Di Giannantonio byl v cílové zatáčce 17. kola příliš dlouhý na brzdy a jeho druhé místo převzal Martín. McPhee jej překonal také. Öncü dal kolo Bezzecchimu! V posledním okruhu si ještě „lehnul“ Vicente Pérez a Öncü se dopustil chyby, kdy se pod ním motorka zavlnila. Ale zvládl to... a stal se nejmladším vítězem motocyklové Grand Prix zařazené do mistrovství světa. Překonal rekord Scotta Reddinga, který vyhrál britskou Velkou cenu 2008 v Doningtonu. Na pódiu jej doplnili Jorge Martín a John McPhee. Kubajz to dotáhl ještě na bodík, vicemistrem světa je dnes čtvrtý Fabio di Giannantonio.

VC Valencie Moto3 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Can Öncü KTM Red Bull KTM Ajo 43:06,370 min
2. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 +4,071 s
3. John McPhee KTM CIP – Green Power +6,130 s
4. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +12,897 s
5. Enea Bastianini Honda Leopard Racing +14,735 s
6. Jaume Masiá KTM Bester Capital Dubai +21,984 s
7. Niccolò Antonelli Honda SIC58 Squadra Corse +26,641 s
8. Nakarin Atiratphuvapat Honda Honda Team Asia +30,758 s
9. Marcos Ramírez KTM Bester Capital Dubai +33,411 s
10. Celestino Vietti KTM Sky Racing Team VR46 +39,008 s
15. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP +56,424 s

Konečné pořadí MS jezdců: 1. Jorge Martín 260 (mistr světa 2018), 2. Fabio di Giannantonio 218, 3. Marco Bezzecchi 214, 4. Enea Bastianini 177, 5. Lorenzo dalla Porta 151... 8. Jakub Kornfeil 116

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)