Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sněmovna zrušila příspěvek ČKP, který pokrývá škody aut bez povinného ručení

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Česká kancelář pojistitelů (ČKP) varovala, že zrušení příspěvku povede ke zvýšení sazeb pojistného. Podle obhájců zrušení k tomu ale nebude důvod.

Příspěvek, který slouží k úhradě škod z provozu aut bez povinného ručení, platí od roku 2009 a o jeho osudu nyní rozhodne Senát. Poslanci navrhli jeho zrušení v rámci novely, kterou předložili poslanci KSČM a která upravovala vymáhání příspěvků za nezaplacené povinné ručení. Komunisté původně navrhovali, aby právo kanceláře vymáhat příspěvek zaniklo až po třech letech.

Sněmovní výbory hospodářský a rozpočtový ale doporučily tento příspěvek zrušit s tím, že poplatek je jen další sankce. Obhájci zrušení argumentovali mimo jiné tím, že příspěvek do garančního fondu vymáhá kancelář mnohdy neoprávněně od těch, kteří již příslušné vozidlo nevlastní. Příčinou jsou takzvané polopřevody automobilů, kdy nový vlastník vozu jej nepřihlásí na sebe.

Po vlastnících nepojištěných vozidel, kteří způsobili nehodu, mají náhradu škody vymáhat dopravní úřady obcí s rozšířenou působností. Vozidlo nepojištěného vlastníka bude vyřazeno z registru vozidel ve správním řízení.

Exministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) trval na tom, že na novém režimu vydělají ti, co vůz nepojistili. Ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora již dříve varoval, že vzroste počet nepojištěných aut, jichž je nyní asi 120.000. Podle ČKP splatí zhruba 30 procent z nákladů na nepojištěné škody viníci nehod. Zbytek je hrazen z příspěvků od nepojištěných motoristů.

Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, v letošním 1. pololetí stoupl o 104.000 na 7,095 milionu aut, vyplývá z informací na webových stránkách České kanceláře pojistitelů (ČKP). Registrovaných vozidel bylo podle statistiky Centrálního registru vozidel asi 7,8 milionu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - Guttalax
6. 12. 2014 13:35
taky bych to zavedl
V Británii ,když vozidlo nemá povinné ručení je zabaveno.Po zaplacení pokuty a prokázání platby pov. ručení je auto vydáno proti řidičskému průkazu. Tečka. :yes:
6. 12. 2014 11:37
dalsia bolsevicka hra na vzajomnu solidaritu
Aj ja nechapem, co je toto za soc. charitu?!
Neplatis: pokuta aj s urokmi. A vsetky skody na majetku a zdravi z vlastneho!
Hned si kazdy rozmysli, ci s takym autom vyjde na cestu, obecnu ulicu, na pole, do lesa, ...
A stat moze prepustit dalsich darmozracov co len robia akusi evidenciu, prepocty, kalkulacie, tabulky, ... a dalsich, co akoze vymahaju poplatky, ... atd ;-)
6. 12. 2014 07:58
Povinné ručení
Tady máte úplně vzorový příklad úředního šimla,který neřehtá,ale přímo řve a někdo si dobře mastí kapsy,proč z nečeho tak jednoduchého dělají úředníci problém,já myslím,že zákon v tomto případě hovoří jasně, nemáš zaplaceno,končíš, stačí jen aby to někdo dodržoval,nebo-li budeš přistižen, bude ti odstřižen,proč z toho někdo dělá problém, policie zastaví vozidlo, které nemá povinné ručení, zabavit odtáhnout a následně řešit, pokutami,exekucemi a podobných pák by jsme našli dost a dost,dokud nezaplatíš PR,máš smůlu,když to dodržuje 99% řidičů, tak s jedním procentem hříšníkůsi snad dovedeme poradit, ale to by muselněkdo chtít! :'-( :-! :no: