Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sobota Rallye Monte Carlo 2017: Vedou fordy, Neuville ze hry

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Obhájce titulu Sebastien Ogier je s vozem Ford Fiesta WRC ´17 v čele pořadí Rallye Monte Carlo, úvodního podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích 2017.

Na první místo se dostal v poslední dnešní rychlostní zkoušce, ve které dosud suverénně vedoucí Belgičan Thierry Neuville poškodil zavěšení levého zadního kola svého vozu Hyundai i20 Coupe WRC.

Neuville nastupoval do dnešních 121,39 kilometrů rychlostních zkoušek s náskokem 45 sekund a hned úvodní sobotní úsek vyhrál. „Měli jsme dobré informace od předjezdců, takže jsem si věřil. Auto funguje výborně, nikdy zatím nebylo na začátku sezóny tak dobré,“ pochvaloval si a po dvanácti zkouškách měl jako lídr převahu 51 sekund. V poslední dnešní erzetě se však dostal do fatálních problémů. „Na výjezdu z pomalé zatáčky jsem byl moc široký a něco trefil. Museli jsme na trati opravovat,“ vysvětloval, když přijel do cíle se ztrátou téměř třiatřiceti minut.

Ogier tak bez boje „zdědil“ první místo a zítra má šanci vyhrát počtvrté za sebou legendární monackou rallye. „Viděl jsem Thierryho a je mi ho líto. Sám jsem udělal během dnešního dne několik chyb, byl jednou v poli, ale naštěstí se všechno obešlo bez následků,“ líčil Francouz průběh sobotní etapy.

Fordům se ostatně dařilo. Pokud bychom sčítali časy dosažené jezdci pouze v sobotních rychlostních zkouškách, opanovali by první tři místa tovární jezdci modrého oválu v pořadí: Ogier, Evans a Tänak. Jejich vydařený den se promítl i do aktuálního pořadí, za Sebastienem Ogierem je druhý Estonec Ott Tänak a na šesté místo si polepšil Brit Elfyn Evans.

Tommi je spokojený

Spokojený mohl být také Jari-Matti Latvala, který zatím drží Toyotu Yaris WRC při její premiéře v mistrovství světa na třetím místě. „Po prvních dvou zkouškách jsme předělali nastavení diferenciálů a vyplatilo se to,“ pochvaloval si finský pilot. Nadšený byl také týmový šéf Toyoty Tommi Mäkinen: „Věděl jsem, že naše auto je dobré, ale chybělo srovnání s ostatními. Dosavadní výsledky zatím překonávají moje očekávání.“

Radost z aktuálního dění na trati může mít také Francouz Stéphane Lefébrve na Citroënu C3 WRC. Poté, co ve čtvrtek večer „vycestoval“ mimo trať a spadl až na 65. místo, posunul se po dnešku už na jedenáctou pozici. Čest francouzské značky však i nadále hájí Ir Craig Breen s Citroënem DS3 WRC, který je v aktuálním pořadí čtvrtý.

Den naopak nevyšel posádkám na vozech Hyundai i20 Coupé. Kromě zásadních problémů Neuvilla, se do potíží dostal i Dani Sordó: „Stejně jako včera byly náročné podmínky. Na asfaltu to ještě šlo, ale na ledu to bylo náročné. Na tom povrchu si prostě nezačnu věřit. Ve třinácté erzetě mi navíc přestal fungovat posilovač řízení a já na šestku vycestoval ven. Měl jsem hodně štěstí,“ popsal Španěl sobotní kilometry.

Paddon k tragédii

V průběhu Rallye Monte Carlo bylo publikováno prohlášení Haydena Paddona (Hyundai i20 Coupé), který měl ve čtvrtek v první rychlostní zkoušce střet se španělským fotografem, který následkům zranění bohužel podlehl. Z vyjádření novozélandského jezdce mimo jiné uvádíme: „V první řadě myslíme na rodinu a kamarády diváka, který byl účastníkem nehody. Nezáleží na okolnostech, tohle je něco, co nechceme nikdy vidět. Žádám lidi, aby nespekulovali. Bez ohledu na to, jak se to stalo, ukazování prstem nic nezmění. Důležité je, abychom se z toho poučili a už se to nestalo znovu.

Využívám také této možnosti a apeluji na diváky, aby zvážili, kde stojí a aby respektovali pokyny pořadatelů. Chceme si rallye všichni užívat a pak se vrátit ke svým rodinám. Stejně tak chci požádat všechny fanoušky, když uvidí někoho v nebezpečném místě, aby ho vyzvali k přesunu na jiné místo. Jsme jedna komunita a můžeme na tom pracovat spolu, aby se to už nikdy nestalo.“

V neděli jsou na programu závěrečné čtyři rychlostní zkoušky soutěže o celkové délce 53,72 kilometrů.

Průběžné výsledky (po 13 ze 17 RZ): 1. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta WRC ´17) 3:26:10,7; 2. Tänak, Järveoja (Est./Ford Fiesta WRC ´17) +47,1; 3. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris WRC) +2:20,6; 4. Breen, Martin (Irl./Citroën DS3 WRC) +3:47,3; 5. Sordó, Martí (Šp./Hyundai i20 Coupe WRC) +4:03,2; 6. +3:04,1; 6. Evans, Barrit (Brit./Ford Fiesta WRC ´17) +7:27,2; 7. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Škoda Fabia R5) +9:15,2 (1. ve WRC2); 8. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5) +12:34,4 (2. ve WRC2); 9. Bouffier, Giraudet (Fr./Ford Fiesta R5) +14:41,9; 10. Tidemand, Andersson (Švéd./Škoda Fabia R5) +14:59,3; 11. Lefebvre, Moreau (Fr./Citroën C3 WRC) +16:18,4; … 15. Neuville, Gilsoul (Bel./Hyundai i20 Coupe WRC) +32:04,7; 16. Hänninen, Lindström (Fin./Toyota Yaris WRC) +32:19,0; … 20. Bisaha, Hovorka (ČR/Ford Fiesta R5) +38:25,7; … 38. Meeke, Nagle (Brit./Citroën C3 WRC) +1:01:02,9.

Neděle – 9.22 RZ14; 10.12 RZ15; 11.00 RZ16; 12.18 RZ17.

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Avatar - Emel
21. 1. 2017 19:42
Tak jsem si po 1.RZ říkal...
...že si to Seb junior bude hlídat a čekat na chyby... a titulek tomu nasvědčoval... ale podle textu už to tak úplně nevypadá :-)