Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Špatné držení volantu vás může přijít draho. Podívejte se, jak je to správně!

Jan Mička
Diskuze (74)
Správné držení volantu je pro bezpečné řízení automobilu klíčové. Dnes si ukážeme, jak na to!

Video se připravuje ...

V minulém díle naší školy bezpečné jízdy jsme si názorně ukázali, jak najít správnou pozici k řízení, a proč je pro nás tak důležitá. Jenom správné nastavení sedadla vůči volantu však nestačí. Je potřeba také správně držet volant, a přestože by to měli budoucí řidiče učit už v autoškole, „případy“ z českých silnic o úspěšnosti studia moc nevypovídají.

Základem správného držení volantu je pozice „tři čtvrtě na tři“, a to hned z několika důvodů: ruce máte na největším průměru věnce volantu, takže můžete snadněji manévrovat, aniž byste museli přehmatávat, a v případě nehody jste chráněni před vystřeleným airbagem. Zapomeňte na polohy „za deset dvě“, klasickou „devítku“ s loktem na dveřích a podobné skopičiny. Mohou vás přijít pěkně draho!

Volant držíme pouze zlehka, nikoliv křečovitě, a v hodně ostrých zatáčkách přehmatáváme (ručkujeme). Hezky jedna ruka přes druhou. Máme na paměti, že vnější ruka je vždy ta dominantnější. Proč? To se dozvíte v bonusovém videu pod textem!

Video se připravuje ...

Jan Mička
Diskuze (74)
10. 5. 2017 15:21
Pádla pod volantem.
Trochu bojuji s pádly pod volantem, jsou fixní, takže, když otočím volantem, pádla mi "ujedou" a já na ně nedosáhnu. Viděl jsem už zlepšováčky - nasazovací prodlužováky pádel. Ale, ať mi někdo poradí, jak mám řadit v zatáčce s pádly se zkříženýma rukama s oběma na volantu... To prostě nejde.
Avatar - jozephko
9. 4. 2017 18:58
A ako potom môžem jesť Big Mac Menu?
A ako pri takomto držaní volantu môžem jesť Big Mac Menu? Teda dvojitý hamburger, hranolky a shake... >:D
Avatar - O5kar
8. 4. 2017 05:46
Re: Každému nárazu a následné aktivaci airbagu předchází něc
Možná, že máte pravdu, ale já bych spíše řekl, že je to kvůli, nebo spíše pro nepozorné a pomalu reagující řidiče. Již 3x do mne zezadu narazili. 1x při brzdění a 2x při stání na konci kolony.
7. 4. 2017 15:06
Denno- dennde stretávam "šoférov" ...
s ľavačkou na 12:00, navalených napravo a zosunutých tak nízko, že nevidia cez palubovku. Hlavná vec, že im na späťáku visí ruženec alebo sv. Krištof!
A o šuhajkoch, čo majú na hlave šiltovku, cez to kapucňu mikiny + okuliare ani nehovorím - že aký trendy!
7. 4. 2017 13:36
Re: Porad jsem nepochopil, co je spatne na tom "za 10 2"...
>:D :yes: