Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sporťáky od BMW a Toyoty se budou vyrábět v Rakousku, vznikne 60.000 aut ročně

David Bureš
Diskuze (10)
Výroba nových sporťáků od BMW a Toyoty má začít v roce 2018. Vozy dostanou shodnou architekturu, ale svébytný design.

BMW a Toyota od roku 2012 společně vyvíjejí platformu pro nové sportovní modely. Vyvíjenou architekturu má použít nástupce BMW Z4 a nová Toyota Supra. Z informací rakouských médií vyplývá, že se oba vozy budou společně montovat v Rakousku, v závodě firmy Magna Steyr.

Montáž obou sporťáků v továrně v rakouském Grazu má být zahájena v roce 2018. Společnost díky tomu vyplní volnou kapacitu po letošním ukončení produkce Mini Countryman a Mini Paceman. Výroba příštího Countrymanu se má v rámci relokalizace přesunout do britského Oxfordu, domovské továrny Mini, nebo do nizozemského Bornu, kde se u firmy NedCar již vyrábí modely Mini Hatch a Mini Cabrio. Paceman naopak zřejmě skončí.

Magna Styer, BMW, ani Toyota se ke zprávě zatím oficiálně nevyjádřily. Rakouská společnost však v minulosti uvedla, že s mnichovskou automobilkou podepsala kontrakt na produkci nové řady 5. Z aktuálních zpráv vyplývá, že produkce sporťáků od BMW a Toyoty by měla činit 60.000 aut ročně.

Vyvíjená platforma z dílny japonského a německého výrobce má být natolik univerzální, aby na ní bylo možné postavit automobily různé velikosti. Chystaný nástupce BMW Z4 (zřejmě označený Z5) i nová generace Toyoty Supra sice mají využít shodnout architekturu, velikostně se ale má jednat o odlišné vozy, které si navzájem nemají konkurovat. Do budoucna by stejnou platformu mohl užít i nástupce Toyoty GT86.

Na konstrukci obou aut budou hojně použita karbonová vlákna. V nabídce se objeví i hybridní pohon, byť zatím není jisté, zda standardně, nebo za příplatek. Jeho vývoj bude mít primárně na starosti Toyota, která s ním má bohatší zkušenosti než BMW.

Továrna Magna Steyr v Grazu aktuálně produkuje tři modely, vedle pacemanu a countrymanu pro Mini ještě Mercedes-Benz třídy G. V budoucnu by se tam pak vedle BMW řady 5 mohlo produkovat i chystané malé SUV od Jaguaru. Magna Steyr se totiž s automobilkou Jaguar Land Rover dohodla na produkci blíže nespecifikovaného modelu, přičemž nejčastěji se v této souvislosti spekuluje právě o novém malém jaguaru.

David Bureš
Diskuze (10)
Avatar - wladyk
19. 1. 2017 00:27
Bomba
Včera jsem byl v Magna Graz a viděl jsem to. Je to bomba. Nádherný kabrio s plátěnou střechou.
Avatar - praděda7
16. 5. 2016 15:59
Re: Tak si tam dejte
Tož bacha! Ten motor je náhodou z kartáčku na zuby........ ;-)
Avatar - praděda7
16. 5. 2016 15:55
Re: Tak si tam dejte
....já v tom vidím kus Z Nissanu...... ;-)
Avatar - Uživatel_5340709
16. 5. 2016 15:42
Re: Tak si tam dejte
Těžko říci, možná od té doby co "vytekli" na 850ce a Z8, tak se drží zpátky. Mercedes taky v tichosti rychle schoval SLR. V tom to má koncern lehčí, jak skoupil spoustu značek, a zároveň je schopen různě roubovat svoji globální techniku do všeho možného.
/Jo a ten třívál na galuskách je od BMW dobrý nápad, protože to co se líbí mé generaci, nebo ještě té pode mnou, tak je zcela jistě jiné, než co se líbí dnešním dvácátníkům, třicátníkům s tabletama, obědem z Mc Donaldu a visící na všech IT. Obávám se, že tam už není ani pro to Lambo místo ;-) /
Avatar - Uživatel_5340709
16. 5. 2016 15:12
Re: Tak si tam dejte
Minulý rok se spekulovalo, že to budou identická auta, ale sám tomu taky moc nevěřím, uvidíme, zatím toyota za mě :yes: .