Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spyker uhradil zbytek kupní ceny za automobilku Saab

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Nizozemský výrobce sportovních vozů Spyker s předstihem uhradil zbývajících 24 milionů dolarů (490 milionů Kč) za převzetí švédské automobilky Saab. Spyker měl na zaplacení druhé a poslední splátky čas do 15. července 2010.

Spyker se začátkem roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (přes osm miliard Kč) v hotovosti a akciích. V hotovosti zaplatil celkem 74 milionů dolarů.

"Předčasné splacení druhé a poslední splátky podtrhuje naše přání dokončit transakci s GM co nejdříve, aby se mohlo vedení plně soustředit na budoucnost skupiny," uvedl generální ředitel Spykeru Victor Muller.

Řada odborníků se ke spojení podniků Spyker a Saab staví skepticky. Spyker vyrábí pouze několik desítek automobilů ročně a ve své jedenáctileté historii nikdy nevykázal zisk. Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM se stal v roce 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový.

Během léta 2010 pokračuje Saab v uvádění nového sedanu 9-5 na hlavní světové trhy. Připravuje se od sedanu odvozené velké kombi, nová generace řady 9-3 a mluví se taky o SUV 9-4X a novém projektu menšího Saabu, který by automobilka vyvinula ve spolupráci s jiným větším výrobcem.

Nový model by měl být namířen proti malým vozům s prémiové části segmentu. K Mini se loni přidala Alfa Romeo Mito a letos se Audi chystá rozšířit nabídku o nový model A1.

Saab hledá partnera mezi automobilkami, který by byl schopen poskytnout novému modelu technický základ. Podle Mullera by byl případný nový model Saabu designově svébytným automobilem, který by se odkazoval na tradiční řadu 92 s kapkovitou zádí.

Saab se v posledních letech potýkal s postupným zastaráváním výrobního programu, s nímž souviselo snížení prodaného počtu automobilů až na loňských 40 tisíc vozů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)