Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spyker opět v potížích, místo dvou novinek ohlásil bankrot

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Nizozemská automobilka opět řeší nedostatek financí a vyhlašuje bankrot, přesto se ještě zcela nevzdává.

Nadcházející roky měly být pro značku Spyker zlomovým obdobím. Po delší absenci na trhu se totiž automobilka připravovala přetavit tři své starší koncepty na produkční modely, které ji měly vrátit na výsluní. Jako první se měl začít vyrábět sportovní model C8 Preliator Spyder, po kterém měly následovat modely B6 Venator a SUV D8 Paris-to-Peking.

Namísto ohlašování novinek však přicházejí zcela opačné zprávy. Podle informací nizozemského magazínu RTL News je totiž automobilka opět finančně na suchu, kvůli čemuž musel její představitel a CEO Victor Muller vyhlásit bankrot. Důvod je přitom poměrně zvláštní.

V srpnu minulého roku se totiž zdálo, že jsou věci na nejlepší cestě. Navzdory složité situaci se Spykeru povedlo sehnat dva významné investory z Ruska, kterými měli být Boris Rotenberg a jeho obchodní partner Michail Pessis. Dvojice významných oligarchů se přitom může pochlubit například vlastnictvím týmu SMP Racing nebo společností BR Engineering a Milan Morady.

Podle Mullera však spolupráce neprobíhala podle dohody a do Spykeru nakonec ruské finance nikdy nedorazily. Detaily spolupráce jsou bohužel neveřejné, přesto je jisté, že to s návratem slavného jména nevypadá vůbec dobře.

Kvůli nedostatku financí už totiž bankrot ohlásily divize Spyker Events a Spyker Services. Celá společnost je podle informace Motor1 v dluzích a ohlášení bankrotu Spyker N.V. se tak zdá být posledním hřebíčkem do rakve. Muller se však stále nevzdává naděje na oživení slavné značky.

V rozhovoru pro RTL News uvedl, že se současným vyhlášením bankrotu nenechá odradit. Podle jeho názoru existují stále vysoké šance na další investice do Spykeru, což je v současné době opravdu velmi optimistické. Rozhodně by ale byla škoda, pokud by celkem jedinečné koncepty upadly definitivně v zapomnění.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Roland Von Wagen
18. 1. 2021 20:16
Investice.
Pokud to někdo se značkou Spyker myslí vážně, tak ať už ji nedává do rukou různých investičních skupin a oligarchů. Vždyť v současnosti je to jen pračka na peníze. Za chvíli bude 1 SPK (Spyker) míň než 1 BTC (bitcoin).