Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spyker C8 Preliator Spyder dostal osmiválec z líhně Koenigsegg

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nizozemský výrobce supersportovních automobilů na autosalon v Ženevě přivezl novinku, která nejspíš nepřekvapí svým designem, ale přitahuje pozornost svou pohonnou jednotkou.

Spyker koncem roku 2014 vyhlásil bankrot, ale již začátkem února roku 2015 se objevila zpráva o odvolání proti konkurzu a zahájení restrukturalizace.

Následovalo čekání a nejistota, kterou ukončilo oficiální prohlášení o uzavření moratoria k 29. červenci roku 2015. Victor R. Muller, generální ředitel společnosti, k tomu uvedl, že jeho firma má za sebou velmi drsné období a hodlá se nyní soustředit na nový vývoj.

Loňský autosalon v Ženevě se stal místem premiéry modelu C8 Preliator, jenž je evolucí modelu C8 Aileron, jehož sériové provedení mělo premiéru na autosalonu v Ženevě v roce 2009.

Spyker C8 Preliator ve své loňské podobě s pevnou střechou byl poháněn přeplňovaným vidlicovým osmiválcem o objemu 4,2 litru původem z produkce automobilky Audi. Ve Spykeru byl tento motor naladěn na výkon 386 kW (525 k) a točivý moment 600 N.m.

Letošní autosalon v Ženevě přinesl premiéru modelu C8 Preliator Spyder, jenž je logickým doplněním loňského kupé. Mnohem více pozornosti než jeho karoserie se skládací střechou ovšem přitahuje jeho pohonná jednotka a její původ.

Spyker totiž uzavřel dohodu se švédskou značkou Koenigsegg a ta se díky tomu stala jeho novým dvorním dodavatelem motorů. Pro Spyker C8 Preliator v obou karosářských verzích je určen atmosférický pětilitrový osmiválec, který disponuje výkonem 441 kW (600 k) a točivým momentem 600 N.m. Tyto hodnoty pak mají mířit na zadní kola prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky.

Spyker C8 Preliator Spyder má s novou pohonnou jednotkou zvládnout akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,6 s a jeho maximální rychlost se má pohybovat okolo 322 km/h.

Vedle motoru z produkce značky Koenigsegg se může novinka pochlubit i svým podvozkem využívajícím komponenty vyvinuté u britské značky Lotus.

Za pozornost pak stojí i široké možnosti individualizace, kdy jen pro karoserii je k dispozici 34 odstínů karoserie a není problém namíchat další. Pro interiér je již v základní nabídce možnost volby z 15 odstínů koženého čalounění. Ve standardní výbavě nechybí head-up displej, audio s výkonem 300 W a příjmem digitálního rádia, Apple CarPlay a rozhraní Bluetooth.

Spyker hodlá model C8 Preliator Spyder vyrobit v sérii limitované na 100 exemplářů, jejichž výroba se má rozběhnout v létě příštího roku. Cena je stanovena na 403.500 euro (zhruba 10.935.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme