Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ssangyong XIV-1: Evoque na korejský způsob

David Bureš
Diskuze (2)
Asi nikoho nepřekvapí, že příští Ssangyong míří do revíru Škody Yeti.

Ssangyong zveřejnil další nákresy chystaného konceptu crossoveru, který bude představen na nadcházejícím autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Nově zveřejněné skici konečně ukazují více než temnou siluetu vozu, nazvaného XIV-1.

Nové skici ukazují, že zadní boční dveře budou posuvné, což zlepší přístup do interiéru, který Ssangyong označuje jako futuristický. Snímky vnitřku konceptu automobilka zatím nezveřejnila.

Při pohledu z boku vynikne mohutný C sloupek a jednolitá prosklená plocha, kterou umocní černé A sloupky. Skleněná bude také střecha, díky čemuž bude interiér velice vzdušný.

Svými celkovými tvary XIV-1 nezapře, kde se jeho tvůrci inspirovali. Jihokorejský crossover se totiž až nápadně podobá Range Roveru Evoque. A to jak úzkými hlavními světlomety, tak tvary střechy. Automobilka naznačuje, že takto by mohly budoucí Ssangyongy vypadat.

Koncept nabídne flexibilní interiér s možností uspořádáním sedadel 1+3 nebo 1+1+2. Sedadla je možné posouvat a otočit je, což pasažérům umožní uspokojit své specifické požadavky na soukromí a komunikaci s osobními členy posádky.

Studie byla navržena jako strategický vůz korejské značky Ssangyong pro světové trhy. Automobil má poskytnout dostatek luxusu a přinést radost z cestování. Hlavní funkce XIV-1 bude možné ovládat pomocí mobilních zařízení, jako jsou smartphony.

Ssangyong XIV-1 míří do segmentu B, tedy technicky vzato mezi malé vozy. Pokud se dostane do prodeje, jejím konkurentem bude Mini Countryman. Z mainstreamových vozů pak budoucí SUV na základě Opelu Corsa nebo i česká Škoda Yeti.

Korejský SsangYong po svém oživení připravuje nové modely. Zatím kromě Koranda na sebe upozorňuje pomocí konceptů, před XIV-1 tu letos byl pickup SUT 1 (jarní premiéra v Ženevě) a elektrický crossover KEV2 s výkonem 120 kW, představený na letošním autosalonu v Soulu.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Glaukos
4. 9. 2011 13:03
Re: SXIV-1
Korando se nelíbí? Podle mě mu vyváženost nechybí a líbí se mi víc než Francouzi a němci (vyjma BMW)
Avatar - Pekelná Micinka
4. 9. 2011 12:56
SXIV-1
Že by konečně SY přišla s vyváženým a docela pěkným designem? Byla by to příjemná změna.