Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stane se z BMW i8 elektromobil?

Michal Fokt
Diskuze (0)
Objevila se trošku šokující informace ohledně mnichovského exotického sporťáku - měl by se prý v rámci faceliftu transformovat v čistý elektromobil!

Já vím, je to informace z britského Autocaru, které je třeba brát s určitou rezervou, ale i tak zaslouží naší pozornost. Časopis informuje, že by BMW i8 mělo v rámci chystaného faceliftu přijít i přeplňovaný benzinový tříválec 1,5 l. Ano, to BMW i8, které je téměř všude vyzdvihováno pro svou inovativnost a jízdní vlastnosti a schopnosti na běžných silnicích, by se mělo dost radikálně změnit v čistý elektromobil...

Patnáctistovkový tříválec sice není úplně ideální motorizace pro exotický sportovní vůz za sedmimístnou sumu peněz, ale pokud to jako celek tak dobře funguje, proč ne. Vzhledem k pozitivnímu přijetí auta by každopádně byl takový krok dost překvapivý, jenže dneska jsou v kurzu elektromobily, nikoli hybridy a "vylepšené" i8 by tak mohlo přinést značce větší marketingový efekt.

Elektrické i8 by mělo v rámci modifikací dostat širší středový tunel, aby se do něj vešly akumulátory s větší kapacitou a ty by měly energií zásobovat hned tři vlastními silami vyvinuté elektromotory, přičemž dva z nich obsadí volné místo, které vznikne odstraněním spalovacího motoru. Maximální výkon celého agregáty by měl být 390 koní, elektrické i8 by tedy mělo být zhruba o 10 % výkonnější, dobrou zprávou pak je, že by se neměla zvýšit hmotnost.

Elektrické i8 má dostat indukční dobíjení od Qualcommu a Li-Ion akumulátor bude mít zhruba o třetinu vyšší kapacitu. Informace prý pochází ze zdroje, blízkého šéfovi vývoje BMW Klausi Fröhlichovi, takže by neměla být úplně fantasmagorická, nechme se tedy překvapit, jak to nakonec dopadne.

Michal Fokt
Diskuze (0)