Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Demolice Škody Fabia, Octavia, Yeti a Superb - Příprava pomůcek pro hasiče

David Bureš
Diskuze (20)
Na soutěž hasičů ve vyprošťování se nepřipravují jen požárníci, je třeba pečlivě připravit i samotné pomůcky.

Hasičské sbory se pravidelně účastní soutěží ve vyprošťování osob ze zdemolovaných vozidel. Před zahájením takové soutěže je však třeba zdemolované automobily pečlivě připravit. K tomu je možné použít třeba auto a bagr.

Nedemolují se však vždy jen nějaká stará vozidla, nýbrž i nová pokud jsou k dispozici. Na následujících videích můžeme spatřit, jak jsou před hasičskou soutěží ničeny nové vozy značky Škoda – Fabia, Octavia, Yeti a Superb.

Republikového mistrovství ve vyprošťování se v roce 2010 účastnila čtyřčlenná družstva, skládající se z velitele a tří hasičů. Úkolem týmu bylo vyprostit z deformovaného vozu figuranta. Daný automobil mohl ležet na boku i na střeše, práci hasičům mohl ztížit další vůz či jiná překážka. Na vyproštění měly týmy časový limit 20 minut.

Vítězem republikového mistrovství se v roce 2010 stalo družstvo Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy. Figuranta tehdy tito hasiči museli vyprostit ze Škody Yeti ležící na střeše.

David Bureš
Diskuze (20)
Avatar - dr.biker
9. 1. 2012 18:44
Re: Hmm..
Taky jsem si říkal, že to ten bagrista nějak přehání s tou lžící. Myslel jsem si, že auto trochu zdeformuje a pomlátí, aby nešli otvírat dveře a on ho úplně rozdrtil v místě řidiče. No je pravda, že i rozdrcená mrtvola se musí vyprostit z vraku auta, tak asi to nacvičovali.

Jinak souhlas, asi se jinak dostává hasič pro zraněného řidiče do Favorita a jinak do nového Superba, jen ať si to hoši nacvičí, když jim Škodovka poskytne auta i s liťáky...
9. 1. 2012 16:08
Re: Bagrista
Nejen tužší rám, ale také plynové generátory pro předpínače pásů a airbagy a podobné věci hodně stěžují hasičům práci. Jeden z nedostatků většiny (všech?) českých hasičských sborů je, že nemají vybavení, které by jim řeklo, kde se dá daný model vozu rozstřihnout. Kde má vysokopevnostní ocel, kde je vyztužené, kde má baterii, plynové generátory atd. Tyhle hračky jsou moc drahé. V Německu/ Rakousku/ Švýcarsku je zvykem používat tzv. Rettungskarte, která tyto informace obsahuje (kdyby náhodou jednotka záchranářů na místě nebyla patřičně vybavena). Dává se za stínítko řidiče, kde ji mohou hasiči najít a rychle se dozvědět, jak se do auta dostat. U nového vozu může stříhání trvat místo pár minut půl hodiny nebo i přes hodinu, protože ho hasiči nejsou schopni rozstříhat bez nápovědy. Kolikrát jim dá pořádnou fušku i tak základní úkon, jako najít baterii. U materiálů, jako jsou uhlíkové kompozity, už občas téměř naráží na limity svého vybavení. I bez dalších nástrah pak stříhání trvá desítky minut.
Avatar - Ronault.
9. 1. 2012 15:08
Re: Hmm..
Taky jsem si říkal, že je to zvláštní a jak z toho chtějí "něco" vyprošťovat...
9. 1. 2012 15:01
Hmm..
Něco mi tam nesedí.... Když si vezmu tu fábii, tak kdyby řidičova část auta dostala při bouračce takovou nakládačku jako od toho bagru, tak to bude mít řidíč stejně na 100% dávno za sebou.. vždyť na tý části u řidiče už ani není co stříhat >:-[]
9. 1. 2012 14:23
Re: Bagrista
RS: IMO je levnější si vyrobit plně vybavený exemplář a na něm otestovat vše od motoru přes adaptivní podvozek, xenony až po navigaci, vyhřívání, autoklimu atd.