Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki GSX-R1000/R: Nová generace krále supersportů (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Od svého uvedení na trh před patnácti lety se GSX-R1000 stala synonymem pro závodní okruh a její nejnovější provedení přímo vychází ze zkušeností získaných v Moto GP.

Suzuki GSX-R1000 patří ke špičce mezi litrovými supersporty prakticky od svého zrození v roce 2001 a díky provedení z roku 2005 s interním označením K5 je tento stroj dodnes vnímám jako král své třídy, i když odcházející provedení již začínalo na svou konkurenci pomalu ztrácet.

Zpět na trůn se ovšem hodlá GSX-R1000 vyšvihnout prostřednictvím své zcela nové generace připravené pro modelový rok 2017 ve dvou verzích, z nichž ta ostřejší nese označení GSX-R1000R. Novinka, která jde v případě designu cestou evoluce, přináší záplavu nejmodernější techniky s řadou řešení a prvků výbavy převzatých z Moto GP.

Bližší pohled odhalí, že je nový model oproti svému předchůdci výrazně štíhlejší, za což vděčí snaze vývojového týmu ušetřit každý gram hmotnosti. Díky důkladnému testování v aerodynamickém tunelu je nová GSX-R1000 uhlazenější a vedle svých tvarů zaujme i řešení LED světlometu, který doplňují poziční LED světla nad vstupy vzduchu v přídi. Světelné diody jsou pak použity na koncové a směrová světla.

Nové kapoty ukrývají zcela nový rám, který je 10 % lehčí a zároveň o 20 mm užší ve svém nejširším bodě při přímém srovnání s odcházejícím provedením. Stroj s rozvorem kol 1425 mm využívá odpružení z produkce společnosti Showa, kdy je standardní verze osazena vidlicí BPF, zatímco provedení R má vidlici BFF. Vzadu je použit tlumič Showa BRFC lite.

Brzdový systém z produkce společnosti Brembo využívá vpředu dvojici kotoučů o průměru 320 mm s radiálně uchycenými čtyřpístkovými třmeny a vzadu je použit jeden kotouč o průměru 220 mm s jednopístkovým třmenem. K dispozici je zde i verze s ABS, pracujícím, i když je stroj v náklonu.

Hlavní pozornost při prohlídce nové GSX-R1000, jejíž pohotovostní hmotnost se pohybuje okolo 200 kg, k sobě ovšem strhává kapalinou chlazený řadový čtyřválec o objemu 999,8 cm3 s výkonem 146 kW (199 k) a točivým momentem 117 N.m ve spojení se šestistupňovou převodovkou s bezspojkovým rychlořazením směrem nahoru i dolů.

Motor je totiž po vzoru pohonných jednotek pro Moto GP, u nichž je zakázáno použití elektroniky a hydrauliky pro variabilní časování ventilů vybaven jeho čistě mechanickým provedením pojmenovaným Suzuki Racing VVT. To využívá natáčení vačky za pomoci ocelových kuliček, které vytlačuje odstředivá síla při určitých otáčkách.

Toto variabilní časování ventilů stojí za vyšším točivým momentem dostupným v nízkých otáčkách a rovněž se podílí na zvýšení výkonu o zhruba pět procent v otáčkách nad deset tisíc za minutu.

Samozřejmostí pro moderní litrový supersport je záplava elektronických asistenčních systémů, jejichž cílem je především pomoci jezdci s dosažením co nejlepších časů na kolo při jízdě po závodním okruhu.

Suzuki GSX-R1000 se tak pyšní například desetistupňovou kontrolou trakce Motion Track TCS a možností volby jednoho z trojice jízdních režimů v rámci systému S-DMS (Suzuki’s Drive Mode Selector), kdy první je pro suché silnice, druhý pro okruhy i běžný provoz a třetí jen pro jízdu na mokru.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)