Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maruti Suzuki: 10 milionů prodaných aut v Indii

David Bureš
Diskuze (0)
Automobilový výrobce Maruti Suzuki vyrobil první auto v prosinci 1983.

Maruti Suzuki, indická dceřiná společnost japonského Suzuki Motor Corporation oznámila, že na domácím indickém trhu prodala za svoji existenci už 10 milionů automobilů. Firma těží z růstu indického trhu, v posledních šesti letech si vůz této značky pořídilo pět milionů indických zákazníků.

Jubilejním, desetimiliontým automobilem se stal červený Suzuki Swift, který vznikl v továrně Manesar, ležící nedaleko Nového Dillí. Vůz je určen pro zákazníka z města Coimbatore na jihu Indie.

Maruti Suzuki si dlouhodobě drží 50% podíl na indickém trhu a vykazuje neustálý růst počtu prodaných aut. V posledních sedmi letech bylo nejprodávanějším autem na indickém trhu Maruti Alto. Indická dceřiná společnost automobilky Suzuki už na indickém trhu prodala více než 1.908.000 exemplářů tohoto vozu. Historicky úspěšnějším modelem této značky je už jen Maruti 800, které se začalo vyrábět v roce 1983. V Indii se od té doby prodalo více než 2.636.000 exemplářů osmistovky.

V posledních letech se v druhé nejlidnatější zemi světa daří také modelům Wagon R (více než 1.114.000 prodaných kusů) a Swift (685.000). Mezi pěti v Indii nejprodávanějšími vozy Maruti Suzuki je ještě minivan Omni s 1.437.000 prodanými exempláři. Omni se tak jako M800 vyrábí už od osmdesátých let minulého století.

Na oslavu významného výročí Maruti Suzuki představilo SX4 sedan v edici Celebration. Automobily v bílém laku se speciální grafikou na karoserii budou disponovat sedačkami v novém látkovém čalounění, chromovanými detaily v interiéru a speciálními rohožemi.

Původní společnost Maruti Udyog Limited byla založena v roce 1981. O rok později byla podepsána dohoda o spolupráci se Suzuki a už v roce 1983 bylo vyrobeno první auto, kterým bylo Maruti 800. Během loňského března Maruti Suzuki oznámilo, že vyrobilo 10 milionů vozů.

David Bureš
Diskuze (0)