Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model S dosáhla v Norsku nového prodejního rekordu

Aleš Dragoun
Diskuze (118)
Americký elektrický sedan Tesla Model S se drží na nejvyšších příčkách norského trhu s novými auty od loňského září. Nyní zlomil další rekord.

Model S si v březnu 2014 koupilo celkem 1.493 Norů, určitě převážně firem a institucí. To ale nic nemění na faktu, že více jich ještě nikdy nebylo. Tesla navíc pokořila rekord Subaru Forester druhé generace SG z prosince 2006, které až dosud kralovalo s nejvyšším měsíčním objemem, a to 1.328 zaregistrovanými vozy. Počty nejsou umělé a nejedná se v žádném případě kupříkladu o reexporty, nebo jiné čarování s čísly. Tesle se podařilo uspokojit některé objednávky nashromážděné během několika posledních týdnů. Trajekty nejezdí do Norska z USA každý den a loď je prostě třeba naplnit.

Zajímavý je výsledek ve srovnání s modelem na stříbrné příčce, kterým byl evropská bestseller Volkswagen Golf (624 aut). Model S jej překonal o 139,3 %, což je opravdu velmi osobité. Bronz mimochodem patří Toyotě Auris se 472 vozy.

Ze 444 prodaných Volkswagenů up! jich celkem 378, tedy 85 % (!) poháněl elektromotor. V absolutním pořadí obsadil místo těsně pod stupni vítězů, v „zelených“ autech je ovšem třetí za Teslou a Leafem. Vzhledem k tomu, že k němu byly připočteny i verze s konvenčním spalováním, celkově Nissan Leaf pokořil, ten je překvapivě až pátý s 425 exempláři. Zbytek Top 10 okupují japonská SUV, nejen se znáčkem Nissanu, ale i emblémy Mazdy, Toyoty a třemi diamanty. Desátý je opět elektromobil, karbonový hi-tech BMW i3. Octavia mimochodem obsadila dvanácté pořadí.

Mezi výrobci skončila Tesla druhá za Volkswagenem, připsala si oněch 1.493 kusů, kdežto německá značka 1.722. Vzhledem k tomu, že VW má široké portfolio modelů, kdežto Američané jediný, je i tento výsledek husarským kouskem. Pomyslný bronz si ze souboje odnáší Toyota (1.441), první pětku uzavírají čtvrté BMW (1.016) a dále Nissan (924). Škoda se do Top 10 nevešla, patří jí jedenáctá příčka s 543 přírůstky, nachází se mezi Mazdou a Mercedesem.

Norský trh vzrostl ve srovnání s březnem 2013 o výrazných 29,1 %, alespoň podle statistik zveřejněných španělským Autoblogem. Celkový objem v uplynulém měsíci dosáhl 13.861 aut. 43,6 % připadá na vozy poháněné naftovými motory. Norsko je však skutečně specifickou zemí pro elektromobily, o čemž svědčí i jejich březnový podíl 20,2 %, nebo chcete-li 2.813 jednotek. Zajímavé je také číslo průměrných vypouštěných emisí: 101 g/km. Pochopitelně těch oficiálně udávaných, takže tyto údaje berme s rezervou, vždyť výrobci elektromobilů se chlubí nulou, která není tak docela pravdivá.

Norští zákazníci při jejich koupi neplatí DPH, ani většinu poplatků spojených s provozem. Mají zdarma dálnice, parkování i dopravu trajekty, mohou legálně jezdit v pruzích pro autobusy a pohybovat se v centrech měst, neplatí totiž žádné mýtné. V budoucnu chce ovšem skandinávská země tyto bonusy omezovat.

Nejprodávanější automobily v Norsku – březen 2013
PořadíModel[Ks]
1.Tesla Model S1 493
2.Volkswagen Golf624
3.Toyota Auris472
4.Volkswagen up!444
5.Nissan Leaf425
6.Nissan Qashqai403
7.Mazda CX-5389
8.Toyota RAV4369
9.Mitsubishi Outlander341
10.BMW i3304

Aleš Dragoun
Diskuze (118)
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 21:58
Re: Cim to asi bude ...
No a já právě proto že politici sou pokrytci všichni tohle neřešim a koukám jen na věc jako takovou. Co se týče konkrétně Krymu ten by asi nejvíc měl patřit krymskejm tatarum, kterejm se bohužel po pádu SSSR narozdíl od ostatních satisfakce nedostalo. Byť část se jich na Krym vrátila a teď samozřejmě pro návrat pod Rusko nehlasovala.
K tomu 3. odstavci se nechci moc vyjadřovat, vadí mi tam to rozlišování z kterýho tak nějak vyplývá že Janukovič je lepší než Tymošenová a navíc si tam trochu protiřečíš. Pokud totiž fakt chceš aby Ukrajina byl normální samostatnej stát, tak to přece chce spíš EU a USA, zatimco Rusové sou spíš pro rozpad Ukrajiny a její začlenění zpátky pod Rusko. Nebo alespoň některejch jejích částí a tim nemyslim jen Qirim. Možná se s tim nedá nic dělat a Ukrajina je fakt odsouzená k rozpadu jako Jugoslávie což je přesně to co Putinovi a spol. nejspíš udělá radost protože narozdíl vod Jugošky se z těch částí nestanou samostatný státy ale spadnou zpátky pod Rusko. Ale to nemá žádnou souvislost s mym pohledem na nedávný bleskový odtržení Krymu a jeho eště bleskovějši převod zpátky pod Rusko. Teda krom toho že rusové tý situace na Ukrajině využili a tu anexi výborně naplánovali a provedli - neskutečný jak málo stačí pro přesvědčení lidí, třeba slíbit vyšší důchody. To je ostatně to na čem se od začátku neshodnem. Já opětovný zabrání Krymu Ruskem nespojuju s blábolama médií ať ruskejch nebo našich nebo jakejchkoli a už vůbec ne s vnitropolitickou situací na Ukrajině ani s ničim jinym. Je to prostě anexe cizího území
Jo a eště, to že část voličů chce něco a část přesnej vopak je celkem normální a je to tak přece i u nás. S tim že většinou to nebejvá odtržení části území a přechod pod jinej stát. Volič je holt největší problém demokracie. A když je blbej, respektive nezkušenej..
Co řikáš na tenhle pohled na věc [odkaz]
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 20:36
Re: Cim to asi bude ...
K svržení Janukoviče sem se zatim moc nevyjadřoval, byť obecně mi určitě nevadí. Za zmínku snad stojí jeho aktuální smutnění že Rusy pozval na Krym.
Vono je to nakonec všechno hrozně jednoduchý. Rusové samozřejmě chtěj zpátky všechny území který už jednou dobyli a Evropa, Amerika apod by preferovali aby Ukrajina i další státy co se po rozpadu SSSR zase osamostatnily samostatný zůstaly. K tomu se jednoznačně klonim i já.
Fakt myslíš že Putin a ruská strana nejsou pokrytci? ;-)
7. 4. 2014 14:18
Re: Pokřivený svět dotací
Dobře šílený názor 8-s je vidět, že vymívání mozků naši euroskeptiků zabírá (a přebírání jejich slovníku též).

Jak se žije, v tak zlém a temném světě? Takových lidí je mi, žerty stranou, skutečně líto.

Předpokládám, že pokud většinově příjímaný argument "na uzemi EU nebyla jiz temer 70 let valka" nazýváš "zvasty", je tvé tvrzení podloženo kvalitním vzděláním v oboru novodobých dějin, či alespoň nastudováním spousty pramenů o moderní historii Evropy, knihami počínaje. Prosím, rozveď to. A hlavně prosím neříkat něco ve smyslu "že netřeba být odborníkem, stačí se logicky zamyslet" - píši to předem proto, že většina podobných takto své argumentace končí. A v našem krásném jazyce je úžasné pořekadlo - "jeden myslel, ale h*vno věděl". Nic ve zlém, nemyšleno osobně.
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 14:00
Re: Cim to asi bude ...
Nemyslim si že seš typ co se ve všem plete. Jen seš z mýho pohledu až extrémně benevolentní k celkem bezprecedentnim akcim Putina a spol. A co se týče jednoty OSN tu taky hodně podceňuješ. Oni si totiž uvědomují to co já, z bezpečnostního hlediska neni nic nebezpečnějšího než násilný přebírání území cizích států. Zrovna tak se spíš vyhýbáš problému co dál když se to bude opakovat. Nemyslim že by Rusové zabrali východní část Ukrajiny (ne že by nechtěli) a i když Dugin by určitě vyrazil proti pobaltskejm státum tam to v praxi asi taky nehrozí - sou v NATO, to by muselo vyrazit na obranu a do toho Putin nepujde. Do čeho jo je nějaká další anexe někde kde bude svět zase brblat ale jinak nic = nějakej jihovýchod Ruska, nevim prostě něco co mu zase spíš projde.
Jo a jinak to neni zajímavý, ty děláš zrovna to samý :-)
Avatar - Hammunasakra
7. 4. 2014 13:26
Re: Cim to asi bude ...
Opět se pleteš, takhle jednotně proti světový společenství nebylo ani nepamatuju. Ty snad jo?