Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model X: elektrický crossover odhalen

Aleš Jungmann
Diskuze (11)
Americká Tesla Motors odhalila svůj třetí model. Tentokrát nese v názvu písmeno X a jedná se o sedmimístný crossover.

Je to pochopitelně opět elektromobil, u Tesly koneckonců žádný div. Základ, tedy podvozek dodal čtyřdveřový Model S. Zajímavostí jsou zadní dveře, které se otevírají směrem vzhůru. Ano, tohle řešení známe z dvoudveřových aut s trojcípou hvězdou a vždycky se jim říkalo gullwing, protože připomínala racčí křídla. Americká firma si vymyslela vlastní pojmenování, místo křídel racčích tu máme sokolí (falcon wing doors). Možná proto, že mají premiéru ve druhém páru.

Podle výkonného ředitele Tesly Elona Muska je jejich výhodou snadnější nastupování a vystupování z vozu, obzvláště když stojíte na parkovišti a kolem vás je těsno. No, majitelé křídlatých mercedesů by mohli vyprávět, kolik místa jejich dveře potřebují k otevření. Vyklápěcí schůdky, které byly na jedné ze skic Modelu X, na představeném prototypu chybí. Automobilka zatím neodhalila, jakým způsobem se otevírá přední pár. Auto je ale sedmimístné, takže zmíněná křídla usnadňují alespoň vstup do třetí řady. Vejdou se tam údajně dva dospělí. Upřímně řečeno, drobní dospělí, s místem na hlavu to určitě nebude žádná sláva.

A poháněcí ústrojí? Automobil bude k dispozici se dvěma druhy baterií, buď o kapacitě 60 kWh nebo silnější s 85 kWh. O výkonu elektromotoru zatím řeč nepadla. Může být jeden, pak je poháněna jen zadní náprava. Ústrojí Dual Motor All-Wheel Drive nabídne dle svého názvu elektrické agregáty dva, jeden žene přední, druhý zadní kola. Točivý moment celého systému pak vzroste o polovinu. Existuje i výkonnější verze čtyřkolky s názvem Performance. Ta je schopna sprintovat z 0 na 96 km/h za méně než 5 s.

Model X ujede na jedno nabití v průměru o 10 % menší vzdálenost než Model S, je to pochopitelně proto, že je těžší. Ovšem bez jakýchkoli dalších upřesnění. Výrobce se chlubí i nízkým těžištěm, do terénu beztak velká SUV příliš vhodná nejsou. V luxusním interiéru nechybí dřevěný dekor, důležitější je ale obří dotykový displej, který sdružuje všechny obvyklé funkce (navigaci, ovládání audia, nastavení vozu atd.). Sdružený přístroj před řidičem také dává zapomenout na staré dobré analogové časy.

Tesla Model X byla odhalena 10. února v 5.00 ráno našeho času. Při prezentaci siluety Musk doslova řekl: Většina aut jsou pěkné nesmysly, Tohle není.. Velká SUV mají své příznivce i zaryté odpůrce, takže tato slova nechť si laskavý čtenář přebere sám. Cena novinky se bude pohybovat mezi 50 až 70 tisíci dolary, tedy stejně jako je tomu u Modelu S. Ten se ale zatím neprodává, na trh by se měl konečně dostat letos na podzim. Model X přijde do výroby nejdříve na konci roku 2013, dodávky zákazníkům tedy začnou zkraje letopočtu 2014. Lze ho ale již objednávat.

Pokud ovšem vše dopadne tak, jak má. Tesla na tom totiž není finančně příliš dobře. Na každém dosud prodaném voze prodělala asi 300 tisíc dolarů. A to dle neoficiálních údajů jich jezdí po světě na 2,5 tisíce, jedná se vždy o již nevyráběný dvoumístný model Roadster s geny Lotusu. Sama Tesla uváděla v květnu 2011 1.600 prodaných aut.

Aleš Jungmann
Diskuze (11)
Avatar - eniel lorien
12. 2. 2012 12:38
Re: Zázraky sa nedejú ....
mala log napoveda..... nekupuju sa nahodou preto lebo ziadny pouzitelny ellektromobil nie je v ponuke,, ?? citroen a peugeot s tymi prtivozikmi naozaj nei su dobre ...max tak na kolotoce.. Nissan Leaf to je uz lepsie ale zial este nie je v ponuke...
11. 2. 2012 17:20
Re: Zázraky sa nedejú ....
A nie je vari dosť ospevovanie "zázračných" elektromobilov ?

Mimochodom. Na Slovensku sme mali minulý rok neuveriteľný počet elektromobilov kúpených súkromných elektromobilov .... až jeden !!!

Škoda, že tento "fenomenálny" úspech si nevšimli nadšenci elektromobilov, ktorí síce stále "dokazujú" ich úžasnosť, ale "zabúdajú" si ich kúpiť ...
Avatar - eniel lorien
11. 2. 2012 08:19
dvere - asi ste nepostrehli rozdiel
neviem aka bude prax ale autora clanku by som odkazal na samotnu stranku vyrobcu...radoby vtipna poznamka o tom ze majitelia mercedesov vedia ako to je s tymi dverami potom nabera komicko trapny rozmer.. Dvere tesly x maju totiz zasadny rozdiel v tom ze su dvojklbove.. Staci si pozriet animaciu.. A teda potrebuju vyrazne menej miesta na otvaranie ako klasicke "kridlo"
Avatar - eniel lorien
11. 2. 2012 08:03
Re: Zázraky sa nedejú ....
ano ano ten server je priam studnica "objektivnych" nazorov >:D
11. 2. 2012 06:17
Re: Zázraky sa nedejú ....
[odkaz]