Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Nissan Qashqai dCi 130 Xtronic (2.díl) – Jedeme dál!

Martin Machala
Diskuze (54)
Japonský crossover už má za sebou polovinu služby v Auto.cz. Jak si zatím vede?

Začnu největším pozitivem dlouhodobě testovaného Nissanu Qashqai. Když jsem se dozvěděl, že dostaneme kousek, který vznětovou šestnáctistovku s výkonem 96 kW kombinuje s variátorem Xtronic, zděsil jsem se. Jak už jsem několikrát napsal, variátorový projev s neustále vytočeným motorem z duše nesnáším a snesu ho maximálně tak na skútru. A představa vznětové jednotky řvoucí kdesi kolem čtyř tisíc otáček (aby se auto alespoň trochu pohnulo…), mě budila ze spaní.

Zbytečně. Spojení vznětové šestnáctistovky a variátoru Xtronic funguje překvapivě velmi dobře. Popravdě, převodovku s plynule měnitelným projevem bych v Xtronicu nepoznal. On totiž kulišácky nabízí sedm předvolených virtuálních stupňů, takže svůj variátorový původ opravdu dovedně maskuje.

Když jsem pak našeho dlouhodobého qashqaie postavil do srovnávacího testu vedle nové mokky, která byla rovněž vybavena vznětovou šestnáctistovkou a samočinnou převodovkou, povedené nastavení Xtronicu vyniklo ještě víc. Po jízdě s oběma SUV/crossovery bych se vsadil, že si převodovky qashqai s mokkou prohodily a že na variátor spoléhá právě opel. Jak určitě dobře víte, mokka přitom využívá klasický měnič… Tohle je opravdu nečekaná silná stránka dlouhodobého nissanu.

nissan testy crossover nissan testy crossover  

Samotnou šestnáctistovku pak ještě pochválím za celkově příjemnou charakteristiku. Zatímco ve spojení s manuální převodovkou jsme tento čtyřválec dCi často kritizovali za výraznou turbodíru, v qashqaii s Xtronicem zatahuje plynule a z nízkých otáček. I to přispívá k tomu, že je jednotka není moc slyšet – šestnáctistovka dCi je rozhodně tišší než čtyřválec 1.6 i-DTEC v našem předchozím dlouhodobáku, Hondě CR-V.

Postupně se umravňuje i spotřeba paliva. Na začátku testu jsme jezdili s dlouhodobým průměrem nejčastěji kolem 7,2 litru, teď už se držíme pod sedmi. A po aktivaci tlačítka Eco umí spotřeba ještě o dvě tři deci klesnout. Podobná tlačítka jsou většinou na ozdobu, v nissanu ale efektivní snížení Eco mód opravdu přinese. Aby ne, když po zmáčknutí zeleného spínače qashqai skoro nejede! Už v normálním režimu jsou rozjezdy vlažnější, na plynový pedál musíte opravdu zhurta, se zapnutým Eco tlačítkem se však qashqai rozjíždí jak se zataženou ruční brzdou. A hodně účinnou. Kombinace se stop-start systémem je v tuto chvíli skoro až nebezpečná, z křižovatky rychle opravdu nevypálíte. Na Eco tedy nesahat a stop-start vypínat!

Nissan Qashqai - srovnání motoru dCi 130 s automatem a manuálem
MotordCi 130 XtronicdCi 130
Zdvihový objem [cm3]15981598
Válce/ventily4/44/4
PřevodovkaCVT6M
Největší výkon [kW/min-1]96/400096/4000
Největší toč. mom. [N.m/min-1]320/1750320/1750
Max. rychlost [km/h]183190
Zrychlení 0-100 km/h [s]11,19,9
Udávaná komb. spotřeba [l/100 km]4,74,4
Naměřerná kombinovaná spotřeba [l/100 km]6,5-7,25,3
Příplatek za převodovku Xtronic činí 50.000 Kč

Bod sváru

Jak už napsal Honza Mička v prvním díle dlouhodobého testu, víceprvek na zadní nápravě nabídne i naše verze 1.6 dCi Xtronic s pohonem předních kol. Složitější náprava přitom byla zpočátku vyhrazena jen čtyřkolkám, nyní se musí obejít už jenom zážehová dvanáctistovka DIG-T a nafťák 1.5 dCi.

Netroufám si říct, že by byl víceprvek vyloženě nutností, ani první qashqaie nebyly na velkých kolech nepohodlné. Je ale fakt, že dlouhodobý kousek velmi slušně filtruje nerovnosti i na devatenáctipalcových kolech s pětačtyřicetiprocentním profilem. A stopu drží tohle SUV až neskutečně. Nedotáčivost v podstatě žádná, stabilizace nemá skoro žádnou práci… V drtivé většině jízdních situací jenom zatočíte volantem a qashqai si to namíří přesně tam, kam mu poručíte.

A přesto se od zadní nápravy, respektive ze zadní části karoserie ozývají při přejezdu nerovností pazvuky. Měli jsme podezření na uvolněnou povinnou výbavu, nakonec to ale bylo všechno jinak. V zadní části karoserie totiž lehce povolil jeden ze svarů, alespoň tolik jsme se dozvěděli v servisu. Prý se bude muset znovu svařovat… Budeme vás informovat, jak celá akce dopadne!

nissan testy crossover nissan testy crossover  

Jediná piha

Až na výše popsaný svar slouží Nissan Qasqai bez zaškobrtnutí, pohonnou jednotku a převodovku jsem už vychválil, ještě zbývá přehledný, logicky uspořádaný a kvalitně zpracovaný interiér. V japonském crossoveru jsem se nepral s infotainmentem, telefon v pohodě propojil s bluetooth a za volantem si hned našel pohodlnou pozici. Kufr se základním objemem 401 litrů není vzhledem k velikosti vozu vůbec špatný, dost prostoru najdete i v interiéru. Tedy pokud nejste Honza Mička, který si stěžoval na příliš dotěrnou standardně dodávanou panoramatickou střechu. Honzovi je ale drtivá většina aut tak nějak o číslo menší… To ze mě mluví rachitická závist.

Náš testovaný bílý černokněžník Nissan Qashqai 1.6 dCi 96 kW Xtronic Black Editon nám mezitím trochu zlevnil. Zatímco na začátku testu stála tato verze minimálně 780.650 Kč, teď se prodává za 768.200 Kč. Pravda, úplná hubička to není, výbava je však vyčerpávající a kromě osmnáctitisícového příplatku za bílou metalízu (zahrnuto je i částečné čalounění sedadel kůží) už není za co přihazovat. A standardně dodávané vyhřívané čelní sklo, to je v letošní zimě naprostý zázrak a poklad! A teď už vstříc dalším kilometrům!

Nejlevnější verze modelu388.100 Kč (DIG-T 115 Visia/ 85 kW)
Základ s testovaným motorem508.100 Kč (dCi 130 Visia/ 96 kW)
Testovaný vůz bez příplatků768.200 Kč (dCi 130 Black Edition Xtronic/ 96 kW)
Testovaný vůz s výbavou786.200 Kč (dCi 130 Black Edition Xtronic/ 96 kW)

Plusy

  • Prostor zejména na předních sedadlech
  • Slušná izolace rázů i i na velkých kolech
  • Bohatá výbava
  • Atraktivní vzhled

Minusy

  • Reakce automatu při rozjezdech
  • Proti manuální verzi stále vyšší spotřeba
  • Foto: Jiří Káš

    Martin Machala
    Diskuze (54)
    Nissan Qashqai dCi 130 Xtronic
    Cena základní sestavy 780 650 Kč
    Výbava základní sestavy Šest airbagů, litá 19“ kola, diodové přední světlomety, aktivní ovládání podvozku, Isofix na zadních sedadlech, rezervní kolo, Nissan Safety Pack – rozpoznávání dopravních značek, automatické nouzové brzdění, automatické přepínání dálkových světel, přední a zadní parkovací senzory a další, Nissan Safety Shiel - inteligentní parkovací asistent, sledování mrtvého úhlu, monitorování pohybujících se objektů za vozidlem, systém rozpoznání únavy řidiče, automatická dvouzónová klimatizace, tempomat s omezovačem rychlosti, inteligentní klíč a startování tlačítkem, elektrické stahování oken, elektronická parkovací brzda, navigace NissanConnect, panoramatický parkovací systém, rádio s šesti reproduktory a další. Prvky verze Black Edition: Prosklená střecha a střešní ližiny, Vyhřívané čelní sklo ThermaClear, černá 19" kola z lehkých slitin Ibiscus, ozdobné prvky předního a zadního nárazníku, prahové lišty s logem Black Edition. Kč
    Cena testované sestavy 798 650 Kč
    Výbava testované sestavy Bílý lak Pearl, sedadla částečně čalouněná kůží (+18.000 Kč). Kč
    Motor
    Typ motoru: přeplňovaný vznětový
    Válce / ventily: 4 / 4
    Zdvihový objem (ccm): 1596
    Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 96 / 4000
    Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 320 / 1750
    Provozní vlastnosti
    Maximální rychlost (km/h): 183
    Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11.1
    Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.3 / 4.4 / 4.7
    Emise CO2: 128
    Rozměry a hmotnosti
    Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 401 / 0
    Objem nádrže (l): 65
    Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1577 / 541
    Rozměr pneu: 225/45 R19
    Nissan Qashqai dCi 130 Xtronic
    Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
    a) délka (mm): 4380
    b) šířka (mm): 1806
    c) výška (mm): 1590
    d) rozvor (mm): 2646
    e) rozchod vpředu (mm): 1560
    f) rozchod vzadu (mm): 1560
    Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
    g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 870 / 1090
    h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 620 / 860
    i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 995
    j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 910
    k) šířka vpředu (mm): 1470
    l) šířka vzadu (mm): 1470
    délka sedáku vpředu (mm): 520
    délka sedáku vzadu (mm): 450
    výška opěradla vpředu (mm): 630
    výška opěradla vzadu (mm): 650
    místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
    18. 2. 2017 19:33
    Re: Vzkaz pro redakci + zkušenosti Kadjar
    Jako jestli z toho něco fouká to nevím, to schválně někdy zkusím. Od začátku tohle vůbec nechápu, dnes už to mají i v tom sloupku běžně hatchbacky. Jak správně píšeš, i Megane to má.
    18. 2. 2017 12:06
    Re: Vzkaz pro redakci + zkušenosti Kadjar
    Ďakujem za odpoveď ;) no akože to že to nemá Qashqai ktorý sa na Slovensku predával kedysi zo základnou cenou 18 800 www.nissan.sk tak to je už fakt moc.. lebo to mala aj naša 15 ročná fábia..
    akože u Dustera sa to dá chápať za tú cenu.. on akože výduhy má..ale nič z nich neprúdi a keď sme to boli reklamovať, tak nám povedali že z nich ani nič prúdiť nemá.. >:D no inak výduchy pod opierkou má aj lacnejší a menží nový megane.. ale až vo výbave intens, čo je v podstate plná keď nerátame bose a GT .. momenátlne za nejakých 16 200e..
    najlepšie by bolo mať výduchy tak ako to má superb alebo citroen c4 piccaso v tom stlpiku..zase na druhú stranu v tom citroene kým si človek na tom tablete naťuká ako chce to vetranie ,tak bud musí zastať alebo skončí niekde v strome pri ceste..
    17. 2. 2017 13:37
    Re: Vzkaz pro redakci + zkušenosti Kadjar
    Výdechy v podlaze má, ale za loketní opěrkou ne. Už tu absenci za loketkou beru jako fail, to že QQ nemá ani v podlaze mě přímo šokuje. Že to tak má i Duster jsem taky nevěděl :-) Nevím teda jestli není rozdíl mezi AWD a FWD, já mluvím o FWD. Každopádně když je vlhko a chladno, tak při obsazení vzadu se celkem mlží zadní okna, předpokládám že s výdechy za loketkou by se to asi nedělo. Např. v Rapidu se mi to stávalo také, v Golfu kde byly výdechy za loketkou s tím problém nebyl (ale zase to bylo menší auto).
    17. 2. 2017 11:38
    Re: Vzkaz pro redakci + zkušenosti Kadjar
    ahoj :-) keď máš skúsenosti s Kadjarom mohol by si mi prosímťa povedať či má výduchy v podlahe pre zadných pasažierov.. ? lebo sedel som v nom tri krát, ale to som si nevšimol.. v rodine máme Dustera a ten ich tam nemá čo som považoval za samozrejmosť, kedže to mala aj 15 ročná fabia.. dík moc ;)
    Avatar - Dany
    16. 2. 2017 12:54
    výduchy vetrania
    Má už QQ výduchy vetrania / kúrenia aj pre zadných pasažierov? Aspoň v podlahe?