Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volvo C30 2,0D R-Design – Zrzek Drzek

Ondřej Šuch
Exteriér a cena stylová, interiér beze změn a pod kapotou úsporno – i do těch pár slov se dá shrnout test vozu, který má za úkol vyčnívat. Stačí to?

Zepředu je to málem o leknutí. Protáhlé světlomety, sebevědomý nárazník, dolů prohnutá maska – je to ještě onen hlaďoučký hatchback, ve kterém se prohánějí mladé ženy s pocitem bezpečí, stylu a jistoty?

Facelift, kterým nejmenší model Volva nedávno prošel, je znát na první pohled a přibližuje vzhled současné hyperpopulární řadě XC60.

Paket R-Design, který se nachází cenově na půl cesty mezi prostředním stupněm výbavy Momentum a vrcholným Summum, pak maskulinnější zacílení ještě podtrhuje: Rozšířené lakované lemy blatníků, prahové nástavce a doplněné spodní části nárazníků způsobují, že i bez změny v odpružení vypadá auto nižší a přimknutější k vozovce. Dojem korunuje výrazná anténní ploutev a především nová oranžová metalíza.

Naopak v interiéru je vše při starém, tedy aspoň na první pohled. Hladce působící a skvěle zpracovaná palubní deska s tenkým středovým panelem je již klasikou, celek pak rozhodně nepůsobí sportovně, spíše kvalitně až útulně.

volvo testy nizsistredni volvo testy nizsistredni Odkládací kapsy ve dveřích jsou téměř nevyužitelně tenké a ve schránce před spolujezdcem také není místa nazbyt, vyloženě nepraktické ale auto není. Na dvojici zadních sedadel je poněkud zdlouhavý přístup, přední sedadla totiž kombinují nutnost manuálního sklopení opěradla a elektrického odsunutí sedadla vpřed, což nástup poněkud zdržuje. I vzadu ale naleznou průměrné postavy překvapivě málo nepohodlí, zejména prostor na kolena bychom čekali horší.

O zavazadlovém prostoru nemá cenu mluvit – 233 litrů základního objemu kryje jen měkká roleta, vysoké dno a nakládací hrana pak omezují využití jen na skutečně menší akce. Ve dvou na lyže se ještě vypravit lze a týdenní nákup se také směstná, v obou případech jen za cenu sklopení obou zadních sedadel. Nic proti designu, zákazníkům to zjevně nevadí a jde alespoň o odlišení vůči litrově maximalistickému mainstreamu.

volvo testy nizsistredni volvo testy nizsistredni  

Zatímco zvenčí je vůz dobře vysvalen, pod kapotou čeká překvapení. Prostřední z dostupných turbodieselů 2,0D je cenovým i nákladovým kompromisem, týdenní svezení ale potvrzuje, že jde o dobrou volbu. Kupodivu velmi dobré odhlučnění, maximum výkonu 100 kW a především 320 Nm točivého momentu stačí na velmi solidní dynamiku. Turbodmychadlo zabírá téměř bez prodlevy a motor jde za plynem stejně ochotně jako nejlepší zážehoví konkurenti. Nadstandardně příjemné je řazení – krátká páka s krátkými, přesnými drahami řazení je příjemná do ruky a převodové stupně do svých podob krásně zaklapávají.

Co do komfortu je jízda i s 18“ koly bezproblémová: ani na méně kvalitních cestách vůz posádku zbytečně nevytřásá a přitom drží stopu jako jeho praotec Focus. Bez bočních náklonů ani sklonů k výrazné nedotáčivosti by mohlo jít o ideální kombinaci. Ale není – řízení je málo strmé a informací k řidiči přenáší také nemnoho. Ve výsledku tak motor i podvozek umožňuje pohodovou jízdu i docela veselé řádění, řidič ovšem netuší, co dělají přední kola a jak daleko má k případnému smyku. Na druhou stranu se s obřím účinkem posilovače dobře parkuje.

volvo testy nizsistredni volvo testy nizsistredni  

Návratem do příjemné reality je spotřeba – i při docela rychlých přesunech je problém překročit hodnotu 6,5l /100 km. Je přitom jedno, zda budete uhánět po dálnici nebo okreskách – to první si díky dlouhé šestce motor vychutná v nízkých otáčkách (2500 min-1 a 7 l/100 km při 130 km/h), to druhé si více užijete vy.

Zejména v poměru k provozním nákladům pak vyniká pořizovací cena, která se s vcelku běžnými příplatky pohybuje u neskutečné hodnoty 850 tisíc Kč.

Zájemce tak má volbu zjednodušenou. Z našich zkušeností vyplývá, že auto jako takové je v porovnání s konkurencí víceméně velmi dobré až skvělé. Zda bude ochoten připlácet si za značku, je jen na něm.

volvo testy nizsistredni volvo testy nizsistredni  

První cena vozu456.800,- (1.6 74 kW Kinetic)
První cena vozu s testovanou motorizací600.000,- (2.0D 100 kW Kinetic)
Základní cena testovaného vozu717.400,- (2.0D 100 kW R-Design)
Cena testovaného vozu vč. příplatků848.800,- (2.0D 100 kW R-Design)

Plusy

  • Originální design
  • Úsporný a živý motor
  • Dobrý komfort odpružení
  • Vysoká kvalita zpracování interiéru
  • Skvělé řazení
  • Pohodlná sedadla

Minusy

  • Vysoká cena
  • Necitlivé řízení
  • Málo odkládacích prostor
  • Praktičnost prostoru pro zavazadla

Ondřej Šuch
Volvo C30 2,0D R-Design
Cena základní sestavy 717 400 Kč
Výbava základní sestavy Čelní, boční a hlavové airbagy řidiče a spolujezdce, ABS, rozdělovač brzdného účinku EBD, brzdový asistent EBA, stabilizační systém DSTC, informační systém IDIS, systém ochrany páteře při nárazu zezadu WHIPS, dálkově ovládané centrální zamykání, elektronický imobilizér, podélně i výškově přestavitelný volant, výškově stavitelná přední sedadla, elektrické ovládání oken, automatická dvouzónová klimatizace, kůží potažený tříramenný multifunkční volant, kůží potažená hlavice řadicí páky, palubní počítač, tempomat, vnější zpětná zrcátka v barvě vozu, přední mlhové světlomety, dešťový senzor, audiosystém Performance s přehrávačem CD a čtyřmi reproduktory, šestnáctipalcová kola z lehké slitiny, tempomat, zadní spoiler, osvětlená toaletní zrcátka řidiče i spolujezdce, multifunkční volant, kožená hlavice řadicí páky s hliníkovou vložkou, koberečky, hliníkové obložení, sportovní pedály, čelní maska R-Design, kola z lehké slitiny 17“, bodykit s ozdobnými koncovkami výfuku, kryt zavazadlového prostoru, vypínač airbagu spolujezdce Kč
Cena testované sestavy 848 800 Kč
Výbava testované sestavy vyhřívaná přední sedadla (10.100,-), přední mlhová světla (7.100,-), elektricky nastavitelné sedadlo řidiče (25.200,-), ostřikovače světlometů (+10.100,-), elektricky sklopná vnější zrcátka s osvětlením nástupního prostoru (10.100,-), vnitřní zpětné zrcátko s automatickou změnou odrazivosti (5.000,-), držák brýlí (700,-), dešťový senzor (3.500,-), parkovací senzor vzadu (11.100,-), BLIS (19.200,-), Bluetooth (10.100,-), metalický lak (19.200,-) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1997
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 100 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 320 / 2000 - 2000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 205
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.4
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7.6 / 4.6 / 5.7
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 233 / 876
Objem nádrže (l): 52
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1421 / 419
Rozměr pneu: 205/50 R17
Volvo C30 2,0D R-Design
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4252
b) šířka (mm): 1782
c) výška (mm): 1447
d) rozvor (mm): 2640
e) rozchod vpředu (mm): 1548
f) rozchod vzadu (mm): 1544
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 930 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 620 / 830
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 960
k) šířka vpředu (mm): 1390
l) šířka vzadu (mm): 1300
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 630
místo vzadu pod předním sedadlem: ano