Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Torsus Praetorian je mikrobus, který zvládne i jízdu po rozbahněném poli. A prodává se i u nás!

Tomáš Dusil
Diskuze (14)
Mikrobus Torsus Praetorian zdolá stejný terén jako Land Rover Defender, ale současně odveze najednou až 35 lidí. A to vše v relativním pohodlí. Pod kapotou má šestiválcový diesel, jehož objem byste neuhodli.

S ochranným rámem na přídi a terénními pneumatikami Michelin XZL TL na velkých kolech je na první pohled každému jasné, že tenhle mikrobus je určen také jinam než na dálnice či příměstské silnice. Vůz kombinuje prostor pro až 35 cestujících a jejich zavazadla se světlou výškou 400 mm. I díky ní zvládne jízdu i v hodně drsných podmínkách, přičemž chloubou je brodivost do hloubky toku až 700 mm.

Kde se ale tenhle extrémní mikrobus vzal? Možná to leckoho překvapí, ale Torsus Praetorian vznikl na Ukrajině a jeho výroba probíhá Slovensku. Na tento vůz je Ukrajina mimořádně hrdá, přičemž má symbolizovat mimo jiné také její nezavilost. I proto je Praetorian používán coby jedno z oficiálních vozidel při státních návštěvách. V této roli slouží nejen coby vozidlo ochranky, ale také jako ambulance.

Video se připravuje ...

Může být i valník

To ale není vše. Na přání zákazníka může mít pouze kabinu (budku) a za ní nástavbu v podobě korby (valníku). Pokud je vybaven integrovanou nástavbou (tedy pro přepravu osob), pak ta existuje jak s bočními skly, tak i v podobě bez bočních oken. Spíše než o mikrobusu tak můžeme mluvit o víceúčelovém automobilu, schopném přepravit v rozličných jízdních podmínkách větší počet osob (až 35).

Teoreticky vůz může najít uplatnění třeba v horských rezortech, kam se běžnou technikou zejména v zimě nedostanete. Ale také ve správách lesů, či na ropných vrtech někde v poušti na Blízkém východě. Tam také zcela jistě směřuje část vyrobených automobilů. K našemu překvapení však prodejní kancelář výrobce sídlí v Praze na Novém Městě poblíž Florence. Když ale zabrousíte na její webové stránky, český jazyk tady nenajdete. Místo toho je zde kromě obligátní angličtiny, francouzštiny či španělštiny třeba arabština popřípadě čínština.

Šestiválec s redukcí

Technika Praetoriana je pro drsné podmínky připravena opravdu dobře. Samozřejmostí je stálý pohon všech kol, přičemž kompletní hnací ústrojí je produktem firmy MAN. Motorem je řadový vznětový přeplňovaný šestiválec o objemu 6,9 litru s výkonem 176 kW a maximem točivého momentu 925 N.m. Dle přání zákazníka a cílového trhu umí plnit emisní normy od Euro 3 až po současnou normu Euro 6.

Od stejného výrobce pochází také převodové ústrojí, dvanáctistupňová poloautomatická převodovka TipMatic. Na ní navazuje transfer neboli rozdělovací převodovka vybavená redukčním převodem. Nechybí uzávěr mezinápravového diferenciálu. Také nápravy jsou dílem firmy MAN, odpružené půleliptickými listovými pružinami. Posilové řízení dodává pro změnu firma ZF.

Překvapivý luxus

Kdo očekává spartánskou výbavu tohoto mikrobusu, bude docela překvapen její úrovní. Cestující si hoví v kůží čalouněných sedadlech, která jsou všechna vybavena tříbodovými bezpečnostními pásy. Sedadla jsou plně stavitelná a samozřejmě nechybí výkonná klimatizace. Dále nechybí DVD přehrávač, zatmavená boční skla a jiná výbava.

O napájení elektrické soustavy se stará palubní napětí o velikosti 24 voltů, přičemž je to vyřešeno paralelním propojením dvou 12voltových baterek.

Foto: torsus.eu

Tomáš Dusil
Diskuze (14)
14. 8. 2020 11:38
Malá chyba v textu
Hezký článek, jsem rád, že se takové věci vyrábí.
Jen pro upřesnění "paralelním propojením dvou 12 voltových baterek" získáme stále 12V, aby bylo napětí 24V musí se baterie zapojit do série, ale chápu, že autor nemá elektrotechnické vzdělání.
Avatar - rokyta.p
13. 12. 2018 14:03
nutně potřebuji
To chci! :-! Ale jako karavan na overlanding :-) Nebo jak má VideoGustav Zetros :yes:
31. 8. 2018 14:03
Re: Mikrobus?
Alebo skrátka autobus. ;-)
Avatar - wakantanka
31. 8. 2018 07:17
Re: aj dizajn bol
Hm. Tie ich stranky fakt neposobia doveryhodne. :-)
30. 8. 2018 13:52
Re: aj dizajn bol
A keď si pozrieš ich stránky zistíš, že sú do toho zamontovaní ešte Češi. Dostal som ponuku práce pre túto firmu, ale po tom, ako som si urobil o nich obraz, som s poďakovaním odmietol. Proste sa mi nepáčili.
[odkaz]
[odkaz]