Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Továrna MAN v Ankaře: Osm modelů

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Navštívili jsme největší autobusový výrobní závod MAN, z něhož vyjíždějí všechny typy této značky i Neoplanu.

Na úvod si připomeňme, že společnost MAN koupila značku Neoplan v roce 2001 a od té doby došlo pod střechou MAN k zásadnímu odlišení obou produktových řad. Z výrobní linky v Ankaře sjíždí autobusy městské, linkové i zájezdové obou značek.

Nejmladším členem je MAN Lion's Intercity, jehož světové premiéry v Ankaře jsme se zúčastnili a vozidlo v tamním provozu řídili (Autoprofi 4/2015).

V továrně

Během premiéry linkového vozidla MAN jsme měli možnost navštívit továrnu. Díky povolení fotografovat vám můžeme zprostředkovat autentické prostředí. Na celkové ploše 32 ha pracuje celkem 1600 zaměstnanců vyrábějících denně sedm autobusů. Vše probíhá na jedné lince.

Základ tvoří svaření skeletu, který je přesně proměřován laserem. Následuje pobyt kostry v zařízení KTL (katodické ponorné lakování) dodávající ochrannou vrstvou proti korozi. Zařízení KTL v Ankaře je nejmodernější ze všech továren MAN v Evropě.

V další fázi následuje vnější opláštění skeletu a lakování. Do takto připraveného celku přichází montáž mechanických dílů jako je motor, nápravy a skel. Pohonné jednotky dováží týdně tři návěsové soupravy jedoucí z Německa.

Další krok tvoří montáž vnitřní výbavy pro řidiče i cestující a dokončovací práce.

Prověřování kvality

Vstoupili jsme do loni otevřené kontrolní haly, vhodné pro všechny typy vozidel. Autobusy procházejí kontrolou podle standardu Volkswagenu s pomocí speciálního osvětlení pro vnější i vnitřní výbavu a dále zostřené kontroly např. vnějších ploch či barvy. Každý týden se zde audituje jeden náhodně vybraný autobus. Pokud je zjištěn výrobní nedostatek, je nahlášen a vrácen odpovědnému úseku ke korektuře. Tímto způsobem se standard kvality neustále zlepšuje, protože nalezená odchylka je v příslušném oddělení hned korigována do sériové výroby. Takto se plíživě nastupující odchylky eliminují hned v zárodku a kvalita se drží minimálně na požadované úrovni.

Neoplany do Turecka

V rámci zvyšování efektivity výrobní sítě pro autobusy byla v loňském roce přemístěna do Ankary výroba autobusů Neoplan. Z německé továrny v Plauen se tento měsíc stalo nové Bus Modification Center (BMC) pro linkové a zájezdové autobusy značek MAN a Neoplan.

VIP centrum

V Plauen se tedy řeší speciální zakázky jako například pro VIP klienty. Takovým příkladem může být například autobus MAN Lion's Coach L Supreme pro FC Bayern Mnichov. Autobus o délce čtrnácti metrů pohání šestiválec o výkonu 353 kW. Na výrobě toho vozidla se podílela zhruba tisícovka zaměstnanců včetně specialistů na elektřinu, lakování a polepy.

MAN v Turecku

Značka MAN působí v Turecku už od konce 19. století. V roce 1874 vyvážel německý koncern do Turecka železnice a nákladní vagony. Roku 1903 dodal MAN dieselové motory. Předělem se stal rok 1910, kdy německá firma otevřela své zastoupení v Istanbulu.

Německá značka se v Turecku proslavila dva roky poté stavbou Galatského mostu v Istanbulu v roce 1912. MAN podal návrh na toto velkolepé dílo tureckému ministerstvu námořnictva již v roce 1894.

Práce na mostě začaly s mnoha zdrženími v roce 1910. Téměř dva roky trvalo, než byla mostní konstrukce připravena k transportu na konečné místo. Sestavování mostu probíhalo ve speciálně založené loděnici uvnitř Zlatého rohu. MAN připravil prvky dvoupatrového plovoucího mostu v německé továrně Gustavburg u Mainz. Postaven byl potom v Istanbulu. Galatský most z 8000 tun oceli se stal symbolem moderního Turecka a propojením staré části Istanbulu s novou městskou čtvrtí Galata. V roce 1912 došlo k vysvěcení mostu.

Expanze mimo Německo

Společnost MAN založila v roce 1966 dceřinou společnost MAN A.S. v Istanbulu. Šlo o první výrobní závod MAN mimo Německo. O rok později tam firma MAN zahájila produkci nákladních vozidel a za další rok výrobu autobusů. Vývěsním štítem byl tehdy kapotovaný nákladní vůz od MAN. Třínápravové vozidlo s kapotovanou karoserií, které tehdy sjíždělo v hojném počtu z výrobní linky, bylo červeně lakované a získalo přezdívku Červený nos.

V roce 1981 MAN poprvé exportoval vozidlo z turecké produkce. O pět let později německá značka vyrobila v Turecku první kloubový autobus.

Z Istanbulu

V roce 1985 MAN přemístil výrobu nákladních vozidel do hlavního města Ankara, kde se již nacházela továrna MAN na motory. Roku 1995 MAN prodal výrobní závod v Istanbulu a koncentroval se na produkci městských a zájezdových autobusů v turecké metropoli. Výroba nákladních vozidel zde byla nakonec zastavena.

V souvislosti s projektem Evoluce 2004 se podařilo zvýšit dosavadní denní produkci čtyř autobusů na osm autobusů za den. V roce 2006 MAN v Turecku vyrobil první autobus na zemní plyn. Dnes je v Ankaře v provozu kolem 1300 autobusů MAN na zemní plyn. Jde o největší flotilu na zemní plyn na světě. Od roku 2010 disponuje MAN Türkiye výzkumným a vývojovým centrem a od roku 2011 největším zařízením pro lakování

KTL ze všech evropských produkčních kapacit MAN.

Ladislav Černý
Diskuze (0)