Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Trolejbusy Škoda pro Budapešť

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Konsorcium firem Škoda Electric a Solaris představilo první trolejbusy pro maďarské hlavní město Budapešť.

Dopravní podnik v maďarské metropoli si objednal celkem 36 nových trolejbusů a dalších 72 vozidel si může objednat v rámci opce. Objem současné dodávky je zhruba 520 milionů korun.

Karel Majer, ředitel obchodu Škoda Electric, uvedl, že plzeňská společnost zajistí dodávku kompletní elektrovýzbroje, baterií a také finální montáž vozidel. Všechny trolejbusy budou vybaveny klimatizací pro cestující a možností jízdy na baterie na částech linky bez trakčního vedení.

Dodávka všech 36 trolejbusů se má uskutečnit do konce roku 2015 a jejím předmětem je dvacet nových nízkopodlažních dvanáctimetrových vozidel a šestnáct osmnáctimetrových kloubových nízkopodlažních trolejbusů s karosérií Solaris.

Součástí výbavy vozidel je mimo jiné i kamerový systém, který má přispět ke zvýšení bezpečnosti cestujících. Zajímavým prvkem je pak speciální informační systém, který počítá váhy cestujících.

Při slavnostní akci oznámili náměstek primátora Budapešti Balázs Szeneczey a generální ředitel budapešťské dopravního podniku Dabóczi Kalman, že v první fázi začne v provozu v ulicích hlavního města sloužit sedm trolejbusů.

Kompletní projekt je uvažován až na 108 nových trolejbusů a je financován z Fondu soudržnosti Evropské unie, maďarskou vládou a z prostředků Magistrátu města Budapešti.

Skupina Škoda Transportation dodala do Maďarska od roku 2007 produkty za více než pět miliard korun. Kromě Budapešti jezdí v Maďarsku škodovácké trolejbusy i v Debrecínu nebo Szegedu.

Škoda Electric letos získala již několik zajímavých exportních zakázek. Významným způsobem se podílí na výrobě 25 trolejbusů pro mexické město Guadalajara. Do lotyšského hlavního města Rigy dodá dalších 25 vozidel a nové trolejbusy budou vozit cestující také v metropoli italského ostrova Sardinie Cagliari.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - pumpkin
5. 9. 2015 21:56
Re: Nazov clanku
Nie, ani to by nebolo korektné. Do tendra sa prihlásili spoločne ako konzorcium Solaris Škoda Electric.

Neviem ti síce povedať aký je v tom rozdiel, ako keby sa prihlásila len Škoda s modelmi 26Tr a 27Tr, ktoré majú tiež kasňu Solaris.
Takisto sa mohol prihlásiť samotný Solaris s modelom Trollino a použiť výzbroj Cegelec alebo Škoda Electric.

Predpokladám, že v tom budú nejaké podmienky z maďarskej strany, lebo predtým tam boli dokonca trolejbusy dodané ako Solaris Ganz-Škoda Electric.

Podľa bežných poznávacích znakov to vyzerá byť viac Solaris, lebo vzadu má označenie Trollino a na prednej maske nie je znak Škoda Electric.
Re: Nazov clanku
To by ale Redaktor Pavlusek musel zapojit mozek.
Avatar - Avanti
5. 9. 2015 12:04
Re: Nazov clanku
Prekvapuje ťa to na škoda webe? ...
Avatar - LEGOPARK
5. 9. 2015 10:00
Nazov clanku
No myslim, ze pravdivejsi nazov clanku by bol "Trolejbusy Solaris pre Budapest" ked uz...