Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Citroën 2CV s motorem BMW na okruhu Mallory Park aneb Kachna jede!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Klasický lidový Citroën není právě ideálním nástrojem pro dovádění na závodním okruhu, ale u Sparrow Automotive mají jiný názor a jeden exemplář využívají právě pro tento způsob zábavy.

Citroën 2CV považuje v současnosti většina motoristů za archaické vozidlo s extrémně nízkým výkonem, zoufalými jízdními vlastnostmi a nulovou pasivní bezpečností. Příznivci tohoto modelu ovšem nedají dopustit na jeho image, vzhled, jednoduchou a snadno opravitelnou techniku.

Řada z nich se navíc pouští do nejrůznějších úprav. Někteří se omezují na karosářské kreace a jiní se podívají pod kapotu. U Sparrow Automotive z britského Herefordu nabízejí pro Citroëny 2CV běžný servis, kompletní renovace i nejrůznější přestavby.

Jedním z výtvorů britské firmy je na první pohled nepříliš nápadná a sériově působící Kachna. Hlavní odlišnost od sériového provedení se ukrývá v přídi. Původní plochý vzduchem chlazený dvouválec nahradil totiž jiný plochý dvouválec, který nese značku BMW a původně sloužil v silničním sportovním motocyklu 1100 S. Tato pohonná jednotka z objemu 1,1 litru poskytuje výkon 72 kW a spolupracuje s pětistupňovou převodovkou z Citroënu GSA. Další modifikace představují brzdy z Citroënu Axel a větší chladič oleje.

Francouzská kachna s německým motorem zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za méně než 9,0 s a dosahuje maximální rychlosti přes 160 km/h. Na závodním okruhu je pak schopná ukázat záda výrazně výkonnějším strojům, i když hlavním cílem bylo vytvořit Citroën 2CV, který svými výkony nebude zaostávat v současném běžném silničním provozu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)