Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Ford poodhalil vývoj závodního GT

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ford se svými partnery pokračuje ve vývoji závodního GT, s nímž hodlá v příští sezóně startovat rovnou ve dvou závodních sériích.

Ve své civilní podobě se Ford GT představil ve světové premiéře na letošním lednovém autosalonu v Detroitu a následně byl vystaven na březnovém autosalonu v Ženevě.

Závodní Ford GT byl pak představen v červnu v rámci doprovodného programu letošního závodu 24 hodin Le Mans.

V současnosti stále probíhá náročný vývojový program závodního provedení GT a Ford nabízí jedinečný pohled na testování zavěšení kol a především na zkoušky dvojicí turbodmychadel přeplňovaného motoru 3.5 EcoBoost V6 na dynamometru v Dearbornu v Michiganu. Podle neoficiálních informací má GT v závodní verzi disponovat výkonem okolo 515 kW (700 k).

Ford se svými partnery samozřejmě pokračuje i v jízdních testech závodního GT na okruzích Sebring a Daytona, kde jsou získávána cenná data pro první ostré nasazení. K tomu má dojít během čtyřiadvacetihodinovky pořádané právě na okruhu Daytona ve dnech 30. a 31. ledna roku 2016.

V loňském roce v tomto závodě mimochodem zvítězil prototyp Riley Mk XXVI týmu Chip Ganassi Racing s motorem Ford 3.5 EcoBoost V6 naladěným na výkon okolo 441 kW (600 k), za jehož volantem se střídali Scott Dixon, Tony Kaanan, Kyle Larson a Jamie McMurray.

Ford hodlá v příštím roce právě ve spolupráci s Chip Ganassi Racing vyslat na závodní okruhy celkem čtyři exempláře Fordu GT. Dva z nich zamíří do série TUDOR United SportsCar Championship ve Spojených státech a dva budou ve třídě LMGTE-Pro hájit barvy své značky ve FIA World Endurance Championship.

Závodní Fordy GT mají vedle své přeplňované pohonné jednotky přinést do své třídy řadu inovací. Jednat se má zejména o aerodynamiku, pokročilé kompozitní materiály a mimořádně tuhou, ale lehkou konstrukci.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)