Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Losí test – Mazda 6 si vedla skvěle, Hyundai i40 propadl

Ondřej Chamilla
Diskuze (147)
Losí test je pro Švédsko stejně typický jako automobily Volvo či nábytek Ikea. Jednoduše jde o to, zda se vůz dokáže bezpečně vyhnout náhlé překážce. Jak uvidíte na videu, Hyundai s tím měl problém.

Švédský magazín Teknikens Värld se již roky věnuje losím testům, při kterých zkouší stabilitu prodávaných automobilů při náhlých změnách směru. Ve Švédsku, kde vám právě velký a těžký los může kdykoliv vběhnout do cesty, je to důležitá zkouška.

Tentokrát se zaměřili na vozy combi, v hlavních rolích tedy uvidíme dva nedávno modernizované vozy, Mazdu 6 Wagon a Hyundai i40 kombi. Vyhýbací manévr je zkoušen v různých rychlostech, až se najde ta mezní, kterou vůz ještě zvládne. Mazda 6 si vedla velmi dobře, mezní rychlost byla 73 km/h a je zajímavé sledovat, jak pouhý 1 km/h navíc dokáže auto rozhodit.

Poté přišel na řadu Hyundai i40 a již v 70 km/h měl velké problémy trefit se mezi kuželky, přičemž zádí nakonec několik shodil. Ani v 68 km/h si vůz nevedl o mnoho lépe, až rychlost 66 km/h zajistila, že se vůz mezi kuželky vešel, což je dle švédského magazínu bídný výsledek. Podobně špatně si pak vedla rovněž modernizovaná Kia Cee´d SW.

Ondřej Chamilla
Diskuze (147)
10. 9. 2015 13:01
Dotaz
Zajímalo by mě, jestli by se s tou i40 nedalo jet předními koly tak blízko u kuželů vpravo, jako při té nižší rychlosti (v případě Mazdy to šlo i při vyšších rychlostech).
Když tam najedou skoro metr od pravých kuželů, pak to víc kmitne a není divu, že ty levé sejme.
Ale možná to skutečně neumožňuje řízení i40.
I když samozřejmě nezpochybňuji, že Mazda drží stopu líp.
Avatar - Rubb
9. 9. 2015 14:30
Jsou to plečky H/K
To musí poznat každý, kdo se s tím sveze. Chválí to jen ti, co na lepší nemají. :no: Žádné překvapení...
9. 9. 2015 14:06
Re: Uklidnilo mě,
V realnej premavke by u vacsiny vodicov bol priebeh asi nasledujuci.
1. Los,
2. plne brzdy,
3. Hlasno kricat "kurwaaaaa"
4. Naraz,
5. Rozbite sklo, krv z losa, bordel v aute, vystrelene vaky, modrina pod okom
6. odfotit a poslat na facebook,
7. dva tyzdne sa ozierat na oslavu druheho narodenia
6. 9. 2015 19:33
Re: Hjondé nezastavíš!
Superb byl naložený přesně dle technického průkazu, že posléze Škoda upravila max hmotnost je jiná věc, protože samozřejmě spousta aut už měla prodaných, takže ty čísla v techničáku si cucá z prstu? Nebo hrubě odhaduje?
Ale to je celkem jedno.
Na blbnutí klikatýma silnicema je spíše vhodnější malé auto, tak je zajímavé kde udělali soudruzi v Mladé Boleslavi chybu,když je i20 lepší než Fabia.
6. 9. 2015 12:14
Re: tak toto
Prosím? Co to má společného s crash testy? Když uvažuji o koupi auta, tak věci, jako jak zvládá prudké brzdění, prudké změny směru, brzdění při zatáčení nebo na různorodém povrchu (například jedna strana na asfaltu, druhá na trávě), zkouším a jsou pro mne důležité. Stejně tak, pokud auto plánuji používat k tahání přívěsů, zkouším, jak to zvládá, pokud možno (je k dispozici auto s tažným). A opět zkouším vyhýbací manévry a brzdění i s těžkým přívěsem. Že má auto dost síly na tažení dvoutunového přívěsu, ještě neznamená, že to zvládne dobře.

To je jako bys přirovnával přikládání významu dynamickým parametrům k výběru dle crash testů. A skutečně mi to přijde relevantnější, než jak si povede obyčejné auto na okruhu. Protože s ním prostě na okruh nepojedu s cílem "závodit", bavit se jízdou po něm, zatímco krizová situace mě na silnicích může potkat a v minulosti jsem se už vyhýbat musel. Ale možná si někdo radši vybírá auta podle toho, jestli ven vyleze s neporušeným účesem... >:-[]