Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Podívejte se, jak v noci vidí Audi A8

Jan Mička
Diskuze (15)
Do redakční garáže zavítalo Audi A8, které vedle celé škály luxusních prvků disponovalo také systémem nočního vidění. V přiloženém videu uvidíte, jak to funguje v praxi.

Dnešní luxusní vozy bývají vybaveny tolika různými elektronickými vychytávkami, až jednoho může napadnout otázka, odkud po stisknutí tlačítka vyjede robotická ruka a poškrábe vás za uchem. Adaptivní podvozky schopné reagovat na nerovnosti ještě dříve, než na ně vůz najede, automatické parkovací asistenty, které nevyžadují přítomnost řidiče za volantem, vyjímatelné tablety schopné ovládat nejrůznější funkce vozu, digitální přístrojové štíty táhnoucí se pomalu přes celou palubní desku, aktivní masážní programy, po kterých je posádka ještě odpočatější než před jízdou… To je jenom zlomek prvků, za které zájemci o skutečně luxusní vůz dnes a denně platí statisíce.

Nicméně nechejme zmíněné prvky stranou a podívejme se na užitečného pomocníka, který se poprvé objevil už na přelomu století ve vozech Cadillac – systém nočního vidění. V nabídkách jej dnes mají vrcholné modely od Audi, BMW, Lexusu nebo Mercedesu. Systém na bázi infračervené kamery nejlevněji pořídíte u mnichovského výrobce (BMW řady 7 - systém nočního vidění s rozpoznáváním osob a zvířat za 58.734 Kč), a až na Lexus LS, který jej má v rámci rozsáhlého bezpečnostního balíčku za 257.000 Kč, se ceny napříč zmíněnými značkami udržují v podobných relacích (Audi A8 – 63.700 Kč, Mercedes-Benz S - od 64.296 Kč). Ano, i u vozů se základními cenami přesahujícími dva miliony korun si za užitečný bezpečnostní systém stále musíte připlácet…

Systém nočního vidění jsem naposledy vyzkoušel v Audi A8, ze kterého pochází i přiložené video. Kameru aktivujete stisknutím tlačítka u řidičova levého kolene, a přestože například ve srovnání s „eskovým“ Mercedesem nepůsobí výstup tak moderně a limituje jej poměrně úzký záběr kamery, jakožto i na dnešní poměry relativně malý displej palubního počítače, při jízdě jsem si jej nemohl vynachválit. Možná vás napadne, proč systém vůbec potřebovat, když prostor před vozidlem hlídají diodové světlomety Matrix, chodce v tmavém oblečení „potácejícího“ se kdesi u krajnice ale i tak občas uvidíte až na poslední chvíli. Stejně jako zmatená zvířata, která se po nocích poflakují po vozovce a vystavují se střetu s dvoutunovou masou plechu.

Infračervená kamera umístěná v pravém krajním kruhu loga výrobce si nevybírá a díky rozdílům teplot dokáže přenést do přístrojového štítu vše, co uzná za vhodné. Chodce umí bez větších obtíží rozpoznat a zvýraznit (žlutým obdélníkem) i na vzdálenost větší než sto metrů (tedy ve více než dostatečném předstihu) a stejně tak srny nebo jeleny. Drobotinu velikosti psa nebo kočky obvykle zobrazí pouze jako „flek" vyzařující tělesné teplo, bavíme se však o vozidle, které u nás jezdí od roku 2010 a od té doby už vývoj systému pokročil.

Konkrétně s chodci mám tu zajímavou zkušenost, že pokud je při jízdě míjíte s menším bočním odstupem, světlomety na ně převedou část světelného kužele a ten pak rozbliká. Systém tím indikuje možné nebezpečí střetu, přestože vozidlo a chodce dělí třeba i dva metry volného prostoru. Přínos bezpečnosti je patrný za jakýchkoliv podmínek, s jednou jedinou výjimkou – pokud se budete pohybovat ve vymrzlých podzemních garážích s betonovými zdmi, uvidíte před sebou pouze černou obrazovku.

Je tedy systém nočního vidění užitečný pomocník, nebo pouze drahá zbytečnost? Na základě vlastních zkušeností se jednoznačně přikláním k první možnosti, a jsem pro, aby se jednou stal součástí standardní výbavy nových vozů. Vždyť širokoúhlé displeje v přístrojovém štítu a středové konzole dnes nabízí kdekdo, kamery pro monitorování okolí jakbysmet, a o senzorech schopných detekovat auto přijíždějící ze strany ani nemluvě, tak proč nezapojit také infračervenou kameru? Jde o aktivní prvek, který by už dnes měl být v luxusních vozech bez příplatku, a výrobci by měli začít uvažovat o jeho uvedení také do mainstreamových vozů. Kdo jej někde vyzkoušel, určitě mi dá za pravdu. Jde přece jenom o bezpečnosti a asistent nočního vidění je jeden z těch prvků, které se na ni podílejí vrchovatou měrou.

Jan Mička
Diskuze (15)
31. 3. 2016 20:32
Re: Night vision
Suhlas LED matrix je super vec.
31. 3. 2016 09:53
Re: Night vision
Audi ve skutečnosti používá milimetrovou kameru, IIRC.
31. 3. 2016 08:51
Re: Night vision
Hracka to je to suhlasim ale zrovna infrakamera nie je moc nachylna na vonkajsie vplyvy a znesie aj celkom slusne znecistenie.V kazdom pripade, myslim si ze viac sa oplati investovat do lepsich svetlometov ako do nightvision.
30. 3. 2016 22:45
Re: Night vision
Určitě. Byla totiž doba, kdy sis HUD do A8 koupit nemohl (první ho měla A7 a do A8 se dostal až později), a noční vidění myslím měla od začátku výroby.
30. 3. 2016 22:39
Re: Mimo zorné pole?
Ten pohled s obrazem kamery je pro mne zbytečný - maximálně tak dobrý na to, abych se při stání na semaforech podíval, kolik chodců vlastně normálně v noci nevidím. Chodce to rozpoznává samo a upozorní mě to. Pokud máš světlomety se spotlight funkcí (Matrix to umí), tak na to automaticky zasvítí. Překážku mám hledat venku, ne na displayi.