Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Závody starých trucků. Driftem každou zatáčku!

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Závodit se dá prakticky se vším, co má kola. I s nákladními auty. Populární jsou okruhy a truck trial. Ale rallye?

Zvláštními automobilovými disciplínami prosluli Američané. Jenže jde to i na sever, respektive lhce severovýchodním směrem od nás. K tomu všemu stačí upravený GAZ 51. Legenda s tříapůllitrovým benzinovým šestiválcem nezapřela své americké vzory ani vzhledem, ale Sověti měli na většinu komponentů licenci. Prototypy jezdily už před druhou světovou válkou, sériová výroba začala v roce 1946 a trvala až do poloviny 70. let. Vzniklo neskutečných 3,48 milionu aut a ještě pár navíc!

Několik jich sběratelé vojenské techniky opečovávají i u nás, jinak se vyráběly v Polsku, Severní Koreji a Číně. V našich končinách jde o raritu, v zemích bývalého SSSR šlo o jeden z nejběžnějších náklaďáků. Estonští závodníci ovšem dokazují, že s jedenapadesátkami se dá jezdit i dnes pěkně rychle a bokem. Rozevláté zádě víří tuny prachu a štěrku. Na letošní Tallinna Ralli se s tím piloti rozhodně nemazali!

Auta prošla patřičnými modifikacemi, mají ochranné rámy a určitě ani motory nezůstaly zcela sériové. Korba neexistuje, prakticky pouze drží trubkovou konstrukci. Takové náčiní je k závodům velmi vhodné, budete se možná divit, ale standardní GAZ 51 měřil na délku jen 5,7 m a vážil 2,7 tuny. Mezi trucky spíš drobek. Speciály jsou určitě o něco kratší, byť evidentně na původních šasi, váží také určitě méně. Příď inspirovaná válečným Studebakerem US6 je pro tohle auto charakteristická...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)