Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GAZ GAZelle NN přichází na český trh. Používá motory Volkswagen

David Bureš
Diskuze (98)

Model GAZelle přichází na trh jako zcela nové vozidlo s novým technickým základem. Nabízí výběr mezi motory Volkswagen a Cummins.

GAZ se v době Sovětského svazu proslavil nejen terénním gazíkem, ale i luxusními vozy jako Volha nebo Čajka. Dnes se však orientuje na užitkové a nákladní vozy, když nabízí třeba populární řadu Next. Nedávno zahájil výrobu nové generace užitkových vozidel GAZelle NN, kterou nyní začíná nabízet i na českém trhu.

GAZelle NN (New Next) přitom není jen rozsáhle modernizovaná řada Next, využívá totiž nově vyvinutou platformu, na níž vznikne celá rodina modelů. Tuto architekturu využijí vozy o celkové hmotnosti od 2,6 do 4,6 tuny, stejně jako různé varianty mikrobusů.

Jako první na český trh přichází lehký nákladní automobil do 3,5t s pohonem zadní nápravy a možností uzávěrky diferenciálu. Další deriváty budou následovat později, ať už verze s vyšší užitností nebo třeba mikrobus Sobol NN s pohonem všech kol, který dorazí v roce 2022.

Nová architektura je přitom již přizpůsobena zástavbě moderních řešení. GAZ zdůrazňuje nejen aplikaci různých bezpečnostních nebo komfortních systémů, ale také možnost elektrického pohonu. Technika má však stavět na tradičních hodnotách výrobce, jako je robustnost nebo jednoduchá konstrukce.

Novinka tak přijíždí na trh s diodovými světlomety a přepracovanou maskou, uvnitř je nový interiér s možností multimediálního systému s devítipalcovou dotykovou obrazovkou. Nechybí ani třeba odpružené sedadlo řidiče s 11 nastaveními, přičemž od roku 2022 bude možné objednávat i takové prvky, jako je hlídání jízdních pruhů.

O pohon vozu se starají naftové motory splňující normu Euro 6. Základem je dvoulitr o výkonu 102 kW a točivém momentu 340 N.m z dílny Volkswagenu, v rámci dlouhodobé spolupráce s německým koncernem. Komu by to nestačilo, je tu motor Cummins o objemu 2,8 litru a výkonu 125 kW a točivém momentu 360 N.m. V obou případech jsou jednotky spárovány s šestistupňovou manuální převodovkou vlastní konstrukce.

České ceny začínají na částce 465.000 Kč bez DPH, za šasi s pohonem zadních kol a motorem od VW. Furgon s tímto agregátem startuje na 495.000 Kč bez DPH. V případě motoru Cummins zaplatíte minimálně 525.000 Kč bez DPH (šasi), respektive 545.000 Kč bez DPH (dodávka). České zastoupení přitom slibuje, že následný servis včetně garančních prohlídek může probíhat v servisu v blízkosti působiště koncového zákazníka.

GAZelle NN přitom na český trh přichází jen pár dnů po zahájení produkce, k čemuž došlo v továrně automobilky v Nižnym Novgorodu. Tam mimochodem GAZ vyrábí i vybrané modely pro VW Group, včetně těch značky Škoda.

David Bureš
Diskuze (98)

Doporučujeme

Avatar - JFK
3. 6. 2021 12:23
Re: Da zdravstvujet
Já toho Putina vnímám jinak. Vzhledem k jejich nátuře tam nebude platit nic jiného, nebo to dopadne jako za Jelcina. Potřebují mít silného vůdce, který to tam udrží jakž takž. Té opozice mi je líto, ale zbytek země s jejich náturou nic jiného nezaslouží. Navíc putin je ideální nárazník mezi námi a komunistickou čínou, to je teprve peklo. Že je tam korupce, no to tady taky, že tam je oligarchie, tady taky jedou monopolní korporáty likvidující ty drobné, že tam jede propadganda? To tady taky, viz nedávno, jak RFE ukazují karibské Azurové jezero na sibiři jako toxické odkaliště a hrůzu. Lidi v diskusi nadávají, jaký to jsou prasata, ano, ALE že to samé jezero máme třeba tady u Litvínova, už ale neřeknou.. to mi vadí, to zveličování, když sami máme taky máslo na hlavě.
2. 6. 2021 23:36
Re: Da zdravstvujet
Na tom,co říkáš, určitě něco je, ale že je v současnosti v Rusku panující putinovský režim hnus, který se neštítí žádných zločinů, to musí uznat každý slušný človek. A nejhorší je, že jejich propaganda cíleně pracuje s ruským šovinismem a líčí všechny okolní (Ruskem neovládané) země jako zavilé nepřátele, aby odvedli pozornost běžných Rusů od mizérie jejich každodenních životů. :'-(
Avatar - JFK
2. 6. 2021 09:21
Re: Da zdravstvujet
A ty si myslíš, že ruský národ, zvyklý být pod karabáčem, dokáže žít v demokracii evropského stylu? :D to je skvělá utopie, jak dopadly tyto pokusy zavést demokracii třeba v Libyi, Sýrii nebo Iráku (to že tam je ropa je pochopitelně náhoda) i nebo zbídačelé Ukrajině, která hospodářsky zaostává za třeba sousedním Běloruskem o parník. Uřídit takovou zemi bohužel nelze jinak než nějakou formou diktátu. Jak ta demokracie fungovala za Jelcina víme všichni. O tom principu tištění peněz, ovlivňujících kvalitu života, už jsme hovořili.
Avatar - JFK
2. 6. 2021 08:32
Re: Servis, cena
Asi jsi zapomněl, že jsi tu ty sám reagoval na termín rusofobní sankce. Byly zmíněny proto, že po bombardobání srbska, anexi Kosova pod taktovkou Nato a podpory EU, Rusáci žádné sankce neuvalili. Obráceně v případě Krymu, který naopak byl hostoricky Ruský od 17. století, ovšem sankce přišly. Chce to trochu objektivity a zamést si před vlastním prahem a netahat sem Varšavský pakt, to je jiné století a sankcí, o kterých je řeč, se nijak tetýká, Mlho! :-[]
Avatar - Roland Von Wagen
2. 6. 2021 08:14
Re: Da zdravstvujet
Tak ona celkově demokracie v Rusku pokulhává. Já je nehájím. Ale jsem si jistý, že jejich prezident není agent cizí mocnosti.