Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Beetle z Lega je hračka pro velké kluky. Cena ale není nízká

Jan Mička
Diskuze (6)
Stavebnice Lego nabízí nepřeberné množství sad pro malé i velké. Do řady Creator nově přibyl také Volkswagen Beetle, který se skládá z více než jedenácti set dílů.

Stavebnice jsou pro lidský vývoj nesmírně důležité. Nejenom že v dětství umějí na celé hodiny zabavit i ty největší neposedy, ale především rozvíjejí prostorovou představivost, bez které se zkrátka neobejdeme. Nápadům se meze nekladou, a je přitom jedno, zda máte sadu se stovkou dílů za „pár“ korun, nebo třeba budovu opery v Sydney, která se v hračkářstvích prodává klidně i za osm tisíc. Ano, tohle hobby pořádně leze do peněz, před vzniklými kousky se však občas tají dech.

Na konci loňského roku jsme si ukázali Ferrari F40 ze série Creator Expert, které se svému hranatému vzoru skutečně hodně podobá. Bez všudypřítomných hran se ostatně žádný výtvor z Lega neobejde, nejsou však problémem ani „oblé“ kousky jako je například Volkswagen Beetle. Nejde o žádného mrňousek – na délku měří skoro třicet centimetrů, je složen z 1167 dílků a výrobce jej doporučuje pro stavitele od věku šestnácti let.

Zpracování detailů je mimořádně povedené. Můžete například sklápět přední opěradla, vzadu najdete věrnou koupit vzduchem chlazeného čtyřválce, nechybí surfové prkno, občerstvení, a dokonce ani malý ručník. Všechno to se ale odráží v konečné ceně. Stavebnice s katalogovým číslem 10252 bude dostupná od srpna a v přepočtu vychází zhruba na 2400 korun, přičemž u nás by to mohlo později mohlo být ještě o něco více.

Kdo by si chtěl zkrátit čekání a má rád historické volkswageny, může sáhnout obytném T1 Camper Vanu s katalogovým číslem 10220. Dostupný je i u nás za cenu okolo tří tisíc korun a jde o stejný případ jako beetle – třicet centimetrů na délku, dokonce 1332 dílků a perfektní zpracování detailů. I tato stavebnice je určená pro osoby od šestnácti let.

Jan Mička
Diskuze (6)
Re: Lego - nelego
Merkur si, predpokladám, nemal.
Avatar - 3_diamanty
15. 6. 2016 23:02
Re: Lego - nelego
merkur je fajn.... mal som zeriav zo stavebnice merkur....... velmi zaujimava je dnes aj stavebnica geomag ... kde mas magneticke gulicky a tycinky a stavias si takto rozne veci ..... zabavi sa s tym aj dospelak.... mam nejaku sadu doma ... celkom sranda ... taka uz kusok moderna stavebnica ... aj ako pomocka na vyucbu fyziky isto obstoji .. ale pomerne draha je no.. co uz..
Avatar - eLzyx
15. 6. 2016 21:52
Re: Lego - nelego
s tím jsem nikdy problém neměl. Jako děcko jsem nejprve dostal netematickou základní Lego stavebnici plnou kostiček, koleček, placiček ... brickset.com/sets/550-1
Samozřejmě jsem nejprve stavěl podle návodu, pak to začal kombinovat a nakonec si stavěl po svém. Možnosti stavby se zlepšily s dalšími stavebnicemi, které prošly stejným procesem. Nejprve podle návodu, pak si to posvém vylepšit, nakonec rozložit sesypat s ostatními dohromady a stavět svá dílka.
Samozřejmě z mikrostavebnic od Shellky se toho moc vymyslet nedá. Ty spíše slouží jako zdroj unikátních dílků ...
Re: raději 1:1
:yes:
Lego - nelego
U mňa bude vždy lepší klasický Merkur, Lego je dnes už len prostriedkom na ťahanie peňazí z vrecák rodičov. Deti poskladajú jeden model presne podľa návodu a hračka je v kúte. Z jednej veľkej stavebnice Merkuru som postavil všetko. Postrácané skrutky, matičky aj podložky sa dali napriek atypickému rozmeru M3,5 zohnať. Keď som chcel, kopa vecí bola aj funkčných a spôsob stavby skrutkovaním má oveľa bližšie k realite ako cvakanie kociek Lega.
V Legu stratíš jeden špeciálny dielik (a tých je tam plno), a si v kýbli. Jedna špeciálna stavebnica vyjde na podobnú čiastku ako veľký univerzál Merkuru. A chlapci hrajúci sa s Merkurom sa nemusia pýtať, do ktorej strany sa skrutka zaťahuje a do ktorej povoľuje, a na čo je dobrá podložka...
Popravde detaily modelu za 2400,- Kč ma nijak neohúrili a celý model mi viac pripomína traktor ako VW Chrobák...