Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Voltra eCruiser je klasická Toyota Land Cruiser 70 na elektřinu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Australská společnost Voltra stojí za proměnou terénního vozu Toyota Land Cruiser 70 v elektromobil eCruiser, který má být především pracovním strojem.

Kořeny Toyoty Land Cruiser sahají až do roku 1941. Kdy Toyota dostala armádní zakázku na lehké terénní vozidlo. Předchůdcem se stal v roce 1951 model Toyota BJ. Jméno Land Cruiser bylo poprvé použito v roce 1954. Ve stejném roce doplnilo označením BJ i číslice 25.

V osmdesátých letech se vývoj modelové řady Land Cruiser začal dělit do dvou směrů – kompaktních off-roadů reprezentovaných řadou 70 a komfortnějších vozidel ve stylu SUV.

Modelová řada 70 má po celém světě řadu příznivců a k dispozici na vybraných trzích. V Austrálii nabízí Toyota Land Cruiser 70 čtyři verze karoserie a tři stupně výbavy. Pod kapotou všech v současnosti na australském trhu nabízených verzí je vždy přeplňovaný vznětový osmiválec o objemu 4,46 litru.

Společnost Voltra ovšem připravila konverzi tradičního terénního automobilu na elektromobil, u nějž vznětový osmiválec nahradil elektromotor. Elektrickou energii zde zajišťují lithium-iontové baterie, která jsou umístěny v původním motorovém prostoru a v rámu před i za zadní nápravou.

Voltra prozatím neuvádí jízdní výkony svého elektromobilu, ale vyzdvihuje zachování všech schopností pro jízdu v terénu, jimiž vyniká standardní Toyota Land Cruiser 70 se svým přeplňovaným vznětovým motorem.

Voltra eCruiser tedy nemá být stylovým elektromobilem do města, ale v první řadě především pracovním strojem. To má dokazovat i využití prototypu australským těžebním gigantem BHP v jeho dolech. Zde se má eCruiser stát součástí flotily terénních vozů a přispět k výraznému snížení škodlivých výfukových plynů v prakticky uzavřených prostorech dolů.

Prozatím je Voltra eCruiser ve službách společnosti BHP ve zkušebním provozu, ale očekává se, že se může stát základem nové flotily elektromobilů, nahrazujících u těžebního gigantu terénní vozy se vznětovými motory, které jsou využívány v dolech.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)