Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo C70 se loučí, nástupce bude vycházet ze studie Concept Coupe

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Volvo se chystá oficiálně ukončit výrobu kupé-kabrioletu C70. Nástupce bude založen nejpravděpodobněji na frankfurtském konceptu.

Volvo pomalu ukončuje výrobu starších modelů s platformou Fordu Focus druhé generace. Stylová třídveřová C30 již patří historii a nástupce nedostala. Sedany a kombi S40/V50 se sice náhrady dočkaly, ale kombi-hatchback V40 jí tak úplně není, byť patří do nižší střední třídy jako jeho předchůdci. Následovat bude kupé-kabriolet C70, který se vyrábí od roku 2006 a o tři léta později prošel modernizací. Jednalo se už o druhou řadu, první (1996-2006) však byla k mání coby kupé a kabriolet s klasickou plátěnou střechou.

Automobilka konec současné C70 oficiálně oznámila již předloni s tím, že kvůli ní uzavře závod ve švédské Uddevalle. Tam pracuje zhruba šest stovek zaměstnanců. Rozloučit by se model měl nejpozději začátkem příštího roku. Lidé o práci nepřijdou, najde se pro ně místo v jiných závodech. C70 totiž nebyla i přes své nesporné přednosti příliš oblíbená a prodávala se špatně. Roční produkce se pohybovala jen kolem 10 tisíc aut, což sice znamenalo vysokou kvalitu výroby, ale také další náklady, které se již nevyplácí. Továrna navíc produkuje pouze tento model a žádný jiný.

Šéf značky Hakan Samuelsson se vyjádřil v tom smyslu, že náhrada přijde „až budeme připraveni“. Není těžké uhodnout, z jakého vozu bude vycházet. Na zářijové IAA ve Frankfurtu přece Volvo představilo Concept Coupe z pera Thomase Ingenlatha, který vzbudil všeobecné nadšení.

Lex Kerssemakers, který má u Volva na starosti produktovou strategii a kompletní modelovou řadu, se k celé věci vyjádřil následovně: Měli jsme C70, která rozhodně oplývala velkým vlivem na naší značku. Ten bude mít i Coupé Concept. Ale koneckonců on je jakousi třešničkou na dortu. A nejdříve přece potřebujete dort!“ Na otázku, zda Volvo nahradí vysloužilou C70 novým kupé, Kerssemakers odpověděl: „Eventuálně ano... co nejdříve, jak jen to bude možné. Čeká nás ještě docela dost práce. Máme nové čtyřválce, soustřeďujeme se na náš klenot XC90, který musíme nahradit, pak čeká střídání stráží i S80, V70, S60, V60 a XC60. Máme toho hodně na to, jaká jsme relativně malá společnost.“

Aleš Dragoun
Diskuze (0)