Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks a trendy budoucnosti dopravního průmyslu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Trucks uvádí, že nákladní vozidla v nepříliš vzdálené budoucnosti se mají více podobat chytrému telefonu na kolech než současnému užitkovému automobilu.

Evropské silnice dnes brázdí okolo 175 000 on-line připojených nákladních vozidel značky Volvo. Značné množství z nich je již nyní schopno odesílat informace o tom, kdy budou potřebovat údržbu a část nutných servisních prací může probíhat za pomoci vzdáleného přístupu.

Hayder Wokil, ředitel pro kvalitu a provozuschopnost společnosti Volvo Trucks, uvádí, že v několika nadcházejících letech má být nákladní vozidlo schopno například v reálném čase monitorovat svůj vlastní stav, čímž podpoří snadnější i rychlejší provádění servisu, což má vést ke zvýšení produktivity u všech zúčastněných od řidičů a servisů až po přepravní společnosti.

Nákladní vozidla mají v budoucnosti usnadňovat práci servisu a sama si objednávat servisní prohlídky i potřebnou údržbu. V případě nutnosti mají být dokonce schopna si pro příslušné práce zamluvit odpovídající mechaniky a zároveň objednat potřebné náhradní díly. Opravy má být možné provádět téměř kdekoliv, kde se bude nákladní vozidlo vyskytovat.

Podle slov Haydera Wokila mají být servisní práce synchronizovány s operativním provozním plánem vozidla a prováděny v nejbližším servisu ve vztahu k aktuální poloze automobilu.

Servis se má dále bude synchronizovat tak, aby byl prováděn v době, kdy by vozidlo nemělo být v provozu, například v noci nebo tehdy, když má řidič zákonem předepsaný odpočinek. Díky on-line konektivitě má být nákladní vozidlo schopno samo provádět jednoduché opravy vlastními silami pomocí vzdáleného přístupu.

Nákladní vozidla zítřka umožní také větší flexibilitu. Díky rostoucímu potenciálu on-line připojení bude možné vozidla specifikovat tak, aby co nejlépe odpovídala požadovanému individuálnímu použití, což se opět projeví v efektivnějším provozu.

Podle ředitele strategie a rozvoje podnikání telemetrického útvaru společnosti Volvo Group Pera Adamssona budou dnešní nákladní vozidla následovat trend ve vývoji chytrých telefonů v posledních letech.

Nákladní vozidla tak mají být schopna komunikace s ostatními uživateli silnic včetně mobilních cyklistických přileb se vzdáleným připojením, čímž se má výrazně snížit riziko dopravních nehod. Zároveň mají být nákladní vozidla budoucnosti díky svému propojení s okolím schopna samostatně monitorovat dopravní situace a vybírat si ty nejefektivnější trasy s ohledem na hustotu provozu na silnicích před nimi.

Hayder Wokil k této vizi dodal, že největší výzva je v oblasti prosévání obrovských objemů dat, která jsou vozidly získávána. Než bude moci Volvo Trucks tuto vizi příští generace převést do každodenní reality, musí být ještě dále rozvinuta infrastruktura pro dosažení konektivity po celém světě.

Volvo Trucks v současnosti zmiňuje, že pro budoucnost dopravního průmyslu budou důležité čtyři hlavní trendy.

Inteligentní služby

Kromě předvídání poruch chtějí výrobci nákladních vozidel během několika příštích let lépe porozumět tomu, proč k poruchám dochází. Vozidlo má být navíc schopno odstraňovat drobnější závady vlastními silami, vydávat varování a objednat si své servisní úkony ještě předtím, než problém vznikne.

Méně administrativní činnosti

V budoucnosti má práce v přepravní firmě i v servisu obsahovat mnohem méně administrativní činnosti, protože nákladní vůz má být schopen její většinu zvládnout vlastními silami, například objednávání servisu nebo stahování a aktualizaci svého vlastního palubního softwaru.

Propojená zařízení

Výrobky, jako hodinky, bundy a cyklistické přilby, mají být v budoucnosti schopny mezi sebou přímo komunikovat, pokud bude komunikace nějakým způsobem přínosná. Například budoucí náramkové hodinky nemají pouze ukazovat čas, ale mají rovněž umět monitorovat pulz řidiče, a v případě, že se mu cokoliv přihodí, vydat varování nebo aktivovat automatické řízení.

Personalizace

Čím více informací má výrobce nákladního vozidla o tom, kdo sedí za volantem a kdo vlastní vozidlo, tím snadněji může individuálně přizpůsobit nákladní vozidlo tak, aby odpovídal specifickému smyslu řízení a aktuální přepravní úloze.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)