Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo XC Classic: První generace XC90 žije dál

David Bureš
Diskuze (1)
Stařičké SUV se na čínském trhu bude nadále prodávat s 2,5litrovým benzinovým pětiválcem.

Představitelé Volva již v minulosti potvrdili, že se první generace SUV XC90 bude dále prodávat na čínském trhu jako levnější alternativa k nedávno představené druhé generaci tohoto vozu. Automobil se nyní v nejlidnatější zemi světa začíná prodávat pod označením XC Classsic.

Vzhled auta se proti v Evropě známé XC90 nezměnil. Jedinou změnou jsou tak čínské znaky na víku zavazadelníku, které znamenají Volvo Asia Pacific. Tímto způsobem Volvo označuje všechny vozy vyráběné ve svých čínských továrnách. Interiér zůstává sedmimístný.

Pod kapotou XC Classic se objevuje jediný nabízený motor – 2,5litrový zážehový pětiválec, který je kombinován s pětistupňovým automatem. Motor s označením T5 disponuje výkonem 154 kW a točivým momentem 320 N.m.

XC Classic zrychlí z 0-100 km/h za 9,9 sekundy a je schopno jet až 210 km/h. Podle místní normy vůz spotřebuje 11,8 litrů paliva na 100 kilometrů.

Na čínském trhu je XC CLassic dostupné ve dvou stupních výbavy. Základní DeLuxe Edition disponuje bi-xenonovými světly, střešním oknem nebo vyhřívanými sedačkami. Executive Edition dále přidává hlídání vozidel ve slepých úhlech, přední sedadla s funkcí ventilování a masáže nebo mahagonové obložení interiéru.

V současné době se XC Classic začíná prodávat pouze na čínském trhu, možný je ale i jeho export do okolních států. O výrobu automobilu se stará závod Ta-čching na severovýchodě Číny. Ten je jeden ze čtyř továren, které Volvo provozuje v Číně ve spolupráci se zdejšími automobilkami Geely a Changan.

První generace Volva XC90 se začala vyrábět již v roce 2002, nástupce přijíždí až letos. Druhá generace XC90 nabídne moderní techniku, proti předchůdci bude výrazně luxusnější. Třeba pro Čínu se chystá i luxusní varianta s pouhými čtyřmi sedadly.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - dolfi
17. 9. 2014 20:02
Dobrý nápad
XC90 se stalo mezi SUV legendou a určitě by se pár kousků prodalo i ve zbytku světa... :yes: