Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vrátí se Peugeot do Le Mans?

Michal Fokt
Diskuze (0)
Mohl by Peugeot zaplnit ve vytrvalostních závodech mezeru, která vznikla po odchodu Audi? Lobbisté pro to dělají všechno...

Jak jistě víte, éra velkorysých pravidel pro dieselové motory v Le Mans skončila, Audi přestalo vyhrávat a z vytrvalostních závodů odchází. Nově bude měřit své síly v závodech elektrickým monopostů Formula E se značkami jako je Venturi, Virgin, Mahindra a Faraday. Ale také s týmem s podporou Renaultu a továrním Jaguarem.

Pořadatelé závodu 24 hodin Le Mans a souvisejících šampionátů jako je WEC, však tím pádem mají problém, protože poté, co vyhořel pokus Nissanu s de facto předokolkovým prototypem, zůstali v tom kategorii LMP1 už jen Porsche a Toyota a mít na jednom smetišti jen dva kohouty není úplně dobré.

Pořadatelská ACO společně s dalšími subjekty (mezi nimiž jsou i sami konkurenti z LMP1) prý nyní silně tlačí na Peugeot, aby se do Le Mans vrátil a zaplnil prázdné místo po Audi. V kuloárech se proslýchá, že by zájmová skupina mohla zajistit vstupní kapitál ve výši 80-0 milionů euro, které by Francouzům umožnil finančně méně bolestivý návrat. Jak známo PSA neměl daleko ke krachu, ale vzhledem k tomu, že je nyní skupina díky čínskému kapitálu zachráněna a Citroën se vrací do WRC, je naděje, že by se Peugeot mohl nechat přemluvit.

Ani po této injekci by to však nebylo levné rozhodování, k sestavení špičkového týmu by prý podle odhadů bylo potřeba minimálně 150 milionů, přičemž polovina rozpočtu jde na zajištění odpovídajícího personálu. Peugeot se však zatím tváří zatvrzele, zřejmě je připraven tvrdě vyjednávat. Chce se vrátit, až dojde ke zlepšení finanční situace, až bude zaručeno snížení nákladů na závodění a pokud bude mít dost času na přípravu. Tak co myslíte - objeví se na tratích v sezoně 2018 nebo až 2019? ;-)

Michal Fokt
Diskuze (0)