Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Group klesly prodeje, po více než čtyřech letech

David Bureš
Diskuze (129)
Zatímco v západní Evropě nebo v Severní Americe se německému koncernu daří, na východě Evropy nebo v Jižní Americe je situace opačná.

Značky skupiny Volkswagen Group prodaly v průběhu letošního dubna 864.300 automobilů. Přestože to není malé číslo, pro VW Group je to neúspěch, jeho prodeje meziročně poklesly o 1,3 %. Je to poprvé od prosince 2010, co koncernu klesl počet prodaných aut.

Představitelé koncernu výsledek vysvětlují různou situací na jednotlivých trzích. Zatímco ve stabilních regionech jako v západní Evropě nebo v Severní Americe prodeje VW Group rostou, situace v Jižní Americe nebo východní Evropě je opačná. Výsledky na východě starého kontinentu ovlivňuje především prodejní krize v Rusku, latinskoamerický propad zase způsobuje klesající brazilský trh.

Výsledek je zajímavý především v kontextu nedávných změn ve vedení VW Group. Ferdinand Piëch v dubnu odstoupil z funkce předsedy dozorčí rady VW Group, přičemž důvodem byly neshody s generálním ředitelem koncernu Martinem Winterkornem. Piëch Winterkornovi údajně vyčítal právě špatné prodejní výsledky koncernových značek na vybraných trzích.

Při pohledu na výsledky na první třetinu roku zjistíme, že prodeje VW Group sice rostly, ale jen mírně. Od ledna do dubna značky koncernu prodaly 3,34 milionu automobilů, o jedno procento více než před rokem.

Na evropských trzích VW Group během minulých čtyř měsíců prodal 1,38 milionu aut, o 3,8 % více než před rokem. Zdejší prodeje táhl například domácí německý trh, kde koncernové prodeje meziročně vzrostly o výrazných osm procent.

V Severní Americe prodeje koncernu sice vzrostly o 4,3 % na 284.300 aut, v USA ale zároveň poklesly o 0,2 %. Právě neúspěch koncernu ve Spojených státech Piëch vytýkal Winterkornovi. V Jižní Americe pak největší evropská automobilka prodala 200,400 vozů, o výrazných 20,7 % méně než před rokem. Na důležitém brazilském trhu prodeje koncernu spadly dokonce o 26,7 %. Prodeje v Brazílii delší dobu klesají, především kvůli slabé důvěře spotřebitelů a konci dlouhotrvajících daňových úlev.

Také na velice důležitém čínském trhu se pak VW Group musí potýkat se zpomalením poptávky. V Číně rostl koncern v první třetině roku jen o 0,2 %.

Co se týče jednotlivých značek koncernu, tak na propadu prodejů tratil mateřský Volkswagen. Ten od ledna do dubna prodal 1,98 milionu aut, o 2,2 % méně než před rokem. Naopak Škoda si ve stejném období pomohla o 6,1 % a Seat dokonce o 8,6 %. Prodeje klesly také „kamionovým“ značkám – Scania si v první třetině roku pohoršila o 2,3 % a MAN dokonce o 17,3 %.

David Bureš
Diskuze (129)
19. 5. 2015 20:48
Re: Jééé
CHlape -přečti si ty ty svoje napadání. Tebe si někteří ani nevšímají a ty se hned připíšeš-Styl . Je to pro psychiatra,jsi pablb,slinty,rozoumek nepochopí.Atdatd. Ptal se tě kolikrát tebe někdo, Proč ty tvé reakce jsou tak stupidní?Není to vůbec třeba určené tobě,ale ty musíš tu svoji hovadinu připsat. Pak se nediv,že reakce na tebe jsou jaké jsou. V tom dohledávání hlavně připomen,at dohledají i tebe. Soudnost jsi ztratil především ty.Jenže ty jsi tak zaslepený,že si to ani neuvědomuješ. A pokud jak píšeš,že se mnou odpadem nebudeš psát,tak věř,že tvá hodnota v mých očích je asi jako šavle před hospodou.
Avatar - Emel
19. 5. 2015 19:51
Re: do Severnej Ameriky patri aj Mexico ...
Ak VAG preda viac lacnych modelov na rozvojovycht trhoch a menej drahsich (s vyssou marzou) na trhoch vyspelych, nie je to pre firmu dobra sprava.

No a tak to právě není. Rozvojová Jižní Amerika není pro VW klíčový trh a jeho podíl klesá, naopak v Evropě VW roste... a daří se mu prodávat větší auta než konkurenci (C + D segment). Největším trhem je sice Čína, ale i tam VW prodává spíš dražší auta.
19. 5. 2015 19:38
Re: Jééé
Nápodobně.Tvůj problém je-jak to ostatně napsal pan Mička,Že víš všechno o všech. ;-)
19. 5. 2015 19:36
Re: Jééé
Nejlíp to napsal pan Mička. Tvůj problém Gilgite je v tom,že víš všechno o všech ;-)Nezapoměn tam přibalit opici,pablby,různé léčby atd atd. Tím jsi zde proslaven
19. 5. 2015 19:32
Re: Jééé
Jsem pro . Aspon bude klid. ;-)