Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vybíráme autovysavače: Jaký je nejlepší?

Matouš Jelínek
Diskuze (11)
Očista interiéru vozidla může být snadná. Stačí k tomu využít správné náčiní. Vyzkoušeli jsme pětici autovysavačů za ceny mezi pěti stovkami a sedmi tisíci.

Žijeme v extrémně prašném prostředí. I ten, kdo nasedá do auta v přezůvkách, jej bude muset jednoho dne vysát a vyčistit. U nás ostatních, kteří v autě vozíme třeba děti, jíme v nich, nebo dokonce převážíme domácí mazlíčky, ani nemluvě.

Asi nejjednodušším řešením je zajet k pumpě a za desetikorunu vysát. Jenže ne všechny vysavače fungují optimálně, navíc není nad to, vyčistit auto v klidu – aniž by vzadu stála fronta taxikářů sledujících každý váš pohyb. Jak na to? Řešením může být použití klasického domácího luxu. V nabídce prodejců autopotřeb však naleznete i specializované autovysavače. Pořídíte je od tří stovek. Většinou ale budou s kabelem do zástrčky zapalovače. O něco dráže se prodávají verze poháněné akumulátorem. Levnější využívají starších nikl-metal hydridových akumulátorů. Nevýhodou tohoto řešení je rychlejší samovybíjení a výraznější paměťový efekt. Dražší přístroje proto většinou využívají lithiových článků. Jak jsme se dočetli v návodu k přístroji Bosch: „Akumulátor li-ion lze bez zkrácení životnosti kdykoliv nabít. Přerušení nabíjení nepoškozuje akumulátor, zároveň je chráněn proti hlubokému vybití.“ Do testu jsme vybrali pět přenosných vysavačů a připravili pro ně náročné testování. Nejprve jsme je vyzkoušeli v dlouhodobě testovaném Renaultu Mégane, který se právě vrátil z reportáže ve velmi zabláceném vojenském újezdu. Druhou zkouškou byl rok neluxovaný koberec z kufru jiného vozu. Ten jsme rozdělili na pět stejných oblastí. Aby to nebylo málo, vyklepali jsme na něj koberečky. Každému luxu jsme pak dali minutu na vyčistění přidělené části a následně jej oznámkovali jako ve škole. Jak to dopadlo?

Dyson V6 Trigger Plus: Něco pro futuristy

Šokující design, ale i cena – to je vysavač Dyson s motoristickým názvem V6. Za sedm tisíc nabídne technicistní design, v ceně je i kartáč se samostatným motorkem. Výkon v režimu Power je nepřekonatelný. Škoda že naplno zvládne běžet pouhých šest minut - pak dojde baterie, zabliká a vypne se. Se sníženým výkonem vydrží více než třikrát tolik. V interiéru nám občas překážely větší rozměry, hravě to ale vyřešila sada příslušenství s hadicí. Pak jsme se dostali kamkoliv. Stojí ale dalších 1399 korun.

Dyson V6 Trigger Plus
Cena 6999 Kč
Výkon 100/40 W
Kapacita/napětí baterie 2,1 Ah/21,6V
Maximální doba vysávání 6/20 min
Další parametry váha 2,1 kg, dva stupně výkonu
Hodnocení
Koberec1
Interiér 1,5
Celkem1,25

Plusy

  • Bezkonkurenční výkon
  • Praktické příslušenství

Minusy

  • Velmi vysoká cena
  • V interiéru občas příliš velký

Bosch 18 LI: Volba praktiků

Od bytelně působícího vysavače, který koupíte v síti prodejen Auto Kelly, jsme si dost slibovali. Líbí se nám nápad s vyjímatelným akumulátorem, který je navíc kompatibilní s dalším nářadím značky. Navíc se skutečně rychle nabíjí – na obalu se uvádí, že je na většinu kapacity dobit do 40 minut, a praxe to potvrdila. Škoda že příslušenství není bohatší. Možná i díky tomu výrobek zrovna neexceloval při vysávání koberce. Naopak v interiéru díky optimální velikosti a masivnímu sacímu výkonu těžko hledal přemožitele.

Bosch 18 LI
Cena 4000 Kč
Výkon neudává se
Kapacita/napětí baterie 2,5 Ah/18V
Maximální doba vysávání 20 min
Další parametry váha 1,3 kg, průtok vzduchu 1400 l/min, max. podtlak 4,2 kpa
Hodnocení
Koberec2-
Interiér 1
Celkem1,75

Plusy

  • Vyměnitelný akumulátor
  • Bytelná konstrukce

Minusy

  • Méně příslušenství
  • Na koberci příliš neuspěl

Pininfarina Scirocco: Designová lahůdka

Italské designové studio nenavrhuje jen auta - jeho rukopis mimochodem nese například Peugeot 406, který testujeme v bazarové rubrice. Dalším výsledkem je vysavač jménem Scirocco. Jméno neodkazuje na volkswagen z pera konkurenčního Giugiara, ale středomořský vítr. Elegantní výrobek, který nyní koupíte na Autokelly.cz v akci za tisícovku, překvapil. Stejně jako sedmkrát dražší dyson má elektrický kartáč, který si skvěle poradil i se zaschlým blátem. Díky bohatému příslušenství se neztratil ani mezi sedačkami, tady už ale výkon pokulhával.

Pininfarina Scirocco
Cena 999 Kč
Výkon -
Kapacita/napětí baterie 1,5 Ah/7,4V
Maximální doba vysávání 18 min
Další parametry max. podtlak 0,3 kpa, dva stupně výkonu, svítilna LED
Hodnocení
Koberec1-
Interiér 3
Celkem2,25

Plusy

  • Bohaté příslušenství s elektrickým kartáčem
  • Elegantní vzhled

Minusy

  • Slabší výkon vysávání
  • Komplikovanější čištění

Black&Decker ACV1205: Levný, neurazí

Starší model tradiční americké značky nezklamal – byť s udávaným výkonem pouhých 13 wattů byl nejslabší v testu. V praxi se ale silou nelišil od dalších vysavačů s cenou do tisícovky. Naopak třeba při čištění koberečku si vedl slibně. Při vysypávání oblasti kolem sedaček už se ale omezený výkon projevil. Líbila se nám i bohatá nabídka příslušenství a praktický látkový obal, do kterého se vše vešlo. Díky pětimetrovému kabelu ani nevadilo, že není bezdrátový. Smiřte se ale s tím, že při luxování budete muset mít kvůli ochraně autobaterie zapnutý motor.

Black&Decker ACV1205
Cena 803 Kč
Výkon 13 W
Kapacita/napětí baterie nemá
Maximální doba vysávání neomezená
Další parametry délka kabelu 5 m, průtok vzduchu 800 l/min
Hodnocení
Koberec2-
Interiér 3
Celkem2,75

Plusy

  • Sada příslušenství v ceně
  • Nevybije se

Minusy

  • Slabší výkon
  • Kabel se občas motá

Silvercrest SAS 7,4 LI B2: Moderní za skvělou cenu

Vysavač z nabídky řetězce Lidl měl v testu nejnižší cenu. Za pět stovek přitom na rozdíl od stejně drahých konkurentů nabídne lithiovou baterii. Vysloveně nepropadl a třeba na rychlé vysátí drobků poslouží. Na důkladnější očistu ale chybí vhodné příslušenství – v krabičce jsme našli násady vhodné spíše na údržbu domova. Na druhou stranu za pět stovek rozhodně neurazí.

Silvercrest SAS 7,4 LI B2
Cena 499 Kč
Výkon 40 W
Kapacita/napětí baterie 1300 mAh/7,4V
Maximální doba vysávání -
Hodnocení
Koberec3
Interiér 3
Celkem3

Plusy

  • Velmi nízká cena
  • Vysává i vodu

Minusy

  • Méně bohaté příslušenství
  • Slabší výkon vysávání

Další varianta - podlahový vysavač

Pro opravdu plnohodnotné vysávání není lepšího pomocníka než klasického domácího vysavače. Výběr příslušenství bývá nejbohatší, výkon pak můžete volit dle libosti. Pokud budete kupovat nové zařízení speciálně pro údržbu interiéru, zapřemýšleli bychom o tom pro čištění mokrou cestou, či dokonce tepování. Údržba auta se pak stane o poznání jednodušší, navíc se zbavíte i největších nečistot.

Plusy

  • Vysoký sací výkon
  • Neomezená nabídka univerzálního příslušenství

Minusy

  • Nutnost zásuvky na 220 V v dosahu vozu
  • Vysavač je velký a neskladný

Matouš Jelínek
Diskuze (11)
21. 2. 2021 21:56
Vysavač doma
Ten robotický vysavač - přímo https://www.bevedo.cz/…eleny-011718358/ tenhle je úplně skvělý. Já si už po tom nákupu a zpětně to beru jako investici vlastně vůbec nedovedu představit, že bych něco podobného neměla třeba za pět let. Prostě je to tiché, nic to nezničí, můžete si jít třeba zašlapat na rotopedu a zároveň stihnete i vysát celý barák. Pomocníček!
27. 6. 2020 18:17
Electrolux do auta
Já mám dobré zkušenosti s vysavači od Electrolux. Dobré srovnání je tady https://www.testino.cz/rucni-vysavace
9. 7. 2019 19:29
doporučuji Sencor SVC 190
Pro naši felicii využívám ruční vysavač Sencor SVC 190. Dal jsem na doporučení a nelituji, má samé výhody, viz https://www.testado.cz/…jlepsi-vysavace/#…
26. 5. 2019 11:46
AKU
Dobrý den,
mohu doporučit kouknout na tenhle výběr AKU vysavačů :) https://www.arecenze.cz/…torove-vysavace/ . Sice nejsou asi povětšinou přímo pro auta, ale my odtud vybrali a nemůžeme si vynachválit :).
12. 4. 2019 23:33
vysavac
Nedávno jsem se díval přes https://slevovykupon.net/s/autokelly-cz/ na aktuální leták Autokelly a upoutal mě tam právě takový vysavač, jaký ve článku zmiňujete. Byl za poměrně výhodnou cenu, a tak jsem si jej objednal. Musím říct, že svůj účel to plní a na nějaké pravidelné udržování pořádku je to super.