Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vymáhání pokut v rámci EU má být snazší, pokuty budou chodit i z ciziny

Ondřej Láník
Diskuze (9)
Evropský parlament ve středu schválil směrnici, která má změnit nedobytnost pokut cizinců v rámci EU.

Pokud nyní Čech spáchá dopravní přestupek v některé ze zemí Evropské unie a místní policie jej při tom nezastaví, obvykle se k takovému řidiči výzva k zaplacení pokuty nedostane.

Národní databáze registračních značek vozidel totiž nejsou propojené a zjišťování zahraničních pachatelů jednotlivých přestupků je dnes příliš složité.

Tento stav by měla nová směrnice Evropského parlamentu změnit. Nebude to však hned. Nejprve musí směrnici formálně členské země EU odsouhlasit, následně pak budou mít státy 2 roky na to, aby nový předpis integrovaly do národní legislativy.

Nová pravidla se týkají osmi konkrétních přestupků, které mají v EU na svědomí asi 75 % všech smrtelných nehod. Jde o překročení povolené rychlosti, jízdu na červenou, jízdu bez zapnutí bezpečnostního pásu, jízdu pod vlivem alkoholu, jízdu pod vlivem drog, jízdu na motocyklu bez ochranné přilby, neoprávněné využití odstavného pruhu a telefonování za jízdy.

Původní návrh předpisu, který europoslanci dostali na stůl na začátku projednávání, byl výrazně radikálnější. Do schváleného znění se nedostaly například postupy vymáhání pokut.

Po zavedení nového předpisu do praxe budou policisté v zahraničí využívat propojené databáze vozidel v rámci EU. Zahraniční policisté budou oprávněni vyzvat například českého majitele vozidla, se kterým byl v zahraničí spáchán přestupek, k uhrazení pokuty. Pokud majitel vozidlo neřídil, musí tuto skutečnost prokázat a policii poskytnout údaje o řidiči, který s vozidlem přestupek spáchal.

Výzva bude mít podobu dopisu v jazyce majitele, což může zejména pokuty za méně závažné přestupky ponechat v množině nevymáhaných, tak jako dosud. Náklady na překlady podobných výzev totiž mohou v některých zemích překročit příjem úřadu, který by vznikl uhrazením pokuty.

Výzva má obsahovat detaily o vozidle, údaje o přestupku, výši pokuty a datum, do kdy je potřeba ji uhradit. Pokud řidič odmítne pokutu uhradit, bude mít možnost do 60 dnů zaslat zpět formulář s uvedením důvodů nesouhlasu.

Ondřej Láník
Diskuze (9)
Avatar - Guttalax
7. 7. 2011 16:51
Sjednocení EU
;-) Už se chystá i celo EU rychlost na dálnicích na 120km/h.To bude povyku!!!!!! :-! :-! :-!
Avatar - Ham.
7. 7. 2011 15:12
Re: Už dávno choděj,
Ano, přesně, španělsky sice neumím ale vyhrabal jsem si ten památeční formulář/dopis.
7. 7. 2011 15:05
zadne litanie o ovcich a omezovani svobod?
kde jste vy vsichni ochranci svobody a vase skalopevne presvedcovani ovci o tom, ze jedine bezbreha anarchie je ku prospechu nas vsech ?
7. 7. 2011 09:47
Překročení povolené rychlosti jako příčina dopravních nehod?
Co je to zas za EU výplach mozku? Jako příčina nehod se pokud vím udává pouze nepřiměřená rychlost (která úplně v pohodě může být v rámci povolené rychlosti). Překročení povolené rychlosti v žádných statistikách nehodovosti není. Ale oni holt ty radary úřednickým parazitům tak krásně sypou, proč si realitu zase neupravit, že?
7. 7. 2011 02:56
Re: Už dávno choděj,
"Nejdriv predmet pak prisudek jako ostatne u vsechn latinskych jazyku" zas tak absolutne neplati, a to ani ve spanelstine.. navic se vsadim ze na tom papire bylo "máximo de velocidad"